Hlavní obsah

Prohlédněte si středověké městečko na Barrandově z ptačí perspektivy

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Středověkým městem jako vystřiženým z Francie 14. století disponují Barrandovská filmová studia. Jeho plocha by se vešla na přibližně třicet fotbalových hřišť. Právě tady se natáčel například seriál Soumrak templářů či nový dokument Jako letní sníh o životě Jana Ámose Komenského. Celé městečko přitom filmaři museli stavět nadvakrát. V reportáži si ho můžete prohlédnout i z ptačí perspektivy.

Prohlédněte si středověké městečko, které se ukrývá na Barrandově, i z ptačí perspektivyVideo: Novinky

 
Článek

Filmové kulisy, které mají být věrnou kopií francouzského města ze 14. století, tvoří ucelený komplex asi 80 budov obklopený hradbami. Celé městečko se nachází na úctyhodné ploše 160 tisíc metrů čtverečních, což představuje asi 30 fotbalových hřišť.

Součástí jsou tři náměstí, mnoho uliček a také sídlo rytířského Řádu templářů. Historické městečko vzniklo podle návrhu známého českého filmového architekta Ondřeje Nekvasila.

Foto: Copyright Barrandov Studio, Novinky

Budovy dosahují výšky i 10 metrů.

„Budovy připomínají Potěmkinovy vesnice. Z jedné strany máme krásné budovy, z druhé strany jsou postavené různými trámovými a dřevěnými podpůrnými prvky,“ uvedl Petr Šatava, který má na Barrandově na starosti dílenskou výrobu dekorací.

Právě v jeho dílně vznikaly jednotlivé stavební prvky, díky kterým má návštěvník filmového komplexu pocit, jako by se vrátil o 700 let zpět do minulosti. Budovy, z nichž některé dosahují výšky až deseti metrů, jsou navíc navržené tak, aby se s nimi dalo snadno manipulovat a měnit jejich fasády.

V kůži Pana Tau nebo Marie Antoinetty. Barrandovské ateliéry ukrývají filmové skvosty

Koktejl

Městečko bylo původně postaveno pro americký seriál Knightfall (Soumrak templářů), jehož dvě série se tu natáčely v letech 2016 až 2018. Ale zdejší kulisy byly využity například také pro fantasy seriál Carnival Row nebo pro dokudrama Jako letní sníh o životě Jana Ámose Komenského, které Česká televize uvedla na začátku letošního roku.

Foto: Copyright Barrandov Studio, Novinky

Vesnice se stavěla v roce 2016.

Na stavbě celého komplexu se podílelo asi 150 lidí, vznikat přitom musel nadvakrát. „Městečko mělo pohnutý osud, protože před dokončením jej zachvátil požár a celé lehlo popelem. S vypětím všech sil jsme jej byli schopni postavit do 3 měsíců znovu,“ dodal Šatava s tím, že celá příprava se tak protáhla na půl roku.

Středověké městečko na Barrandově za sto miliónů zničila cigareta. Případ odložen

Krimi

Jelikož se nachází ve venkovním prostoru, musí na městečku filmaři provádět časté opravy zejména kvůli povětrnostním vlivům. I tak jeho životnost odhadují nejméně na dalších pět let.

Barrandov Studio letos slaví významné devadesátileté výročí od svého založení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám