Hlavní obsah

Princ Harry se po vzoru matky procházel minovým polem

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S balistickou vestou a obličejovým krytem se princ Harry prošel částečně odminovaným polem v blízkosti města Dirico v Angole. Připomněl tak aktivitu své matky princezny Diany, která se takto rovněž v Angole prošla minovým polem v roce 1997 ve snaze prosadit zákaz nášlapných min.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Princ Harry odpálil v Angole nášlapnou minuVideo: AP

 
Článek

Princ Harry, vévoda ze Sussexu, během své návštěvy Angoly zavítal na území jihovýchodně od Dirico. Oblast sloužila jako dělostřelecká základna protivládních vzbouřenců, kteří ji před svým ústupem v roce 2000 zaminovali.

„Nášlapné miny jsou nezhojenou jizvou války. Čištěním minových polí můžeme pomoci této komunitě najít mír a s mírem přichází příležitost,“ uvedl princ Harry. Následník britského trůnu pokračuje v odkazu své matky princezny Diany a podporuje organizaci Halo Trust.

Princ Harry si odskočil na návštěvu Angoly, kde po vzoru své matky upozornil na problém nášlapných min.

Ta od roku 1988 pracuje na odminování oblastí, kudy prošla válka a kde nevybuchlé miny zůstaly připravené stále zabíjet. V roce 1997 organizace vzbudila celosvětový rozruch, když je podpořila právě Diana procházkou v jednom z minových polí v Angole. Právě díky práci organizace Halo trust a Dianině podpoře byla krátce nato podepsána v Ottawě dohoda o zákazu používání těchto zbraní.

Dohodu dosud ratifikovalo 164 zemí, chybí však mezi nimi USA, Rusko či Čína. Její kritici jí nejvíce vyčítají, že zahrnuje pouze protipěchotní miny a nezabývá se například kazetovými bombami či protivozidlovými minami, které působí srovnatelné škody.

Foto: Profimedia.cz

Harry se prošel po odminované cestě a zblízka pozoroval pyrotechniky při práci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám