Hlavní obsah

Při útěku přišla o paži, teď se devítileté Ukrajince dostává podpory z celého světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den před invazí Ruska na Ukrajinu oslavila holčička známá pouze jako Sasha deváté narozeniny. Pár dní poté musela se svojí rodinou prchat před ruskými vojsky a během útěku byla zasažena kulkou do paže. O končetinu nakonec přišla, amputace jí však zachránila život. Nyní se Sashe dostává podpory z celého světa, píše deník Daily Mail.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Příslušník ukrajinských sil zaujímá pozici. Irpiň

Článek

Sasha minulý týden prchala společně se svojí sestrou, matkou a nevlastním otcem z ukrajinského města Hostomel ležícím nedaleko Kyjeva, když se jejich vůz dostal pod palbu ruských vojáků.

Nevlastní otec dívenky na místě zemřel a ona byla jednou z kulek zasažena do paže. Ženě a dvěma dcerám se však podařilo z místa utéct a ukrýt do přilehlého sklepa, kde strávily dva dny, než se odvážily vyhledat nemocnici.

„Nevím, proč mě Rusové postřelili. Doufám, že to byla nehoda a neměli v úmyslu mě zranit,“ svěřila se Sasha na nemocničním lůžku předtím, než podstoupila operaci.

„Zasáhli mě do paže. Běžela jsem za sestrou. Moje matka spadla a já si myslela, že je konec. Nic jí ale nebylo, skrývala se jen před střelbou. Pak jsem ztratila vědomí a někdo mě odnesl do sklepa, kde jsem byla ošetřena. A poté mě přesunuli do nemocnice,“ vylíčila dívka těžké chvíle.

Lékaři v nemocnici v Irpini u ní následně objevili gangrénu a rozhodli se její horní končetinu amputovat. Tento zákrok jí však dle lékařů zachránil život.

Z podpory má radost

„První, co mi Sasha řekla, bylo: ‚Buď, prosím, upřímná. Mám levou paži nebo ne?‘ Nevěděla jsem, co odpovědět. Zda raději mlčet, zalhat, či být upřímná. Nakonec nám všem poděkovala za péči a záchranu života,“ svěřila se zdravotní sestra, která Sashu ošetřovala.

Dívce, která byla následně převezena na soukromou kliniku v Kyjevě, kde podstoupí druhou operaci, která jí pomůže k zotavení, se mezitím podle Daily Mailu dostalo podpory z celého světa.

„Sasha je všem vděčná za podporu. Čte si všechny zprávy a všem nesmírně děkuje,“ uvedla její sestra Ivanka.

Reklama

Výběr článků

Načítám