Hlavní obsah

Přežil Titanic, přežil Lusitanii. Už mám těch velkých lodí plné zuby, řekl pak rodině

Novinky, nčs

Dvě námořní katastrofy, při kterých zemřely dohromady více než dvě tisícovky lidí, spojuje osud jednoho muže, který obě události přežil. O jeho příběhu informovala jeho rodina při výročí 75 let od úmrtí George Beauchampa - muže, jenž přežil vlastní smrt hned dvakrát.

Foto: Profimedia.cz

Titanic opouští britský Southampton - 10. duben 1912.

Článek

Psal se rok 1912, když Titanic vyrážel s velkou parádou na zaoceánskou cestu z Velké Británie do USA. Jedním z 899 členů posádky byl tehdy i George Beauchamp, rodák z Londýna. Na lodi byl zaměstnán jako topič a zřejmě netušil, co všechno si díky své profesi prožije.

Foto: Profimedia.cz

Parník byl dlouhý 269 metrů.

Když došlo k potopení „nepotopitelné” lodi, jak se Titaniku přezdívalo, měl Beauchamp štěstí a patřil k zhruba sedmi stovkám zachráněných. Dalších přibližně 1500 lidí takové štěstí nemělo.

Titanic ho neodradil

Kdo by si myslel, že Beauchamp už v životě na loď nenastoupí, ten by se mýlil. O několik málo let později se nechal Brit zaměstnat na další lodi. Tentokrát se jednalo o loď RMS Lusitania. Obrovský zaoceánský parník během první světové války v roce 1915 vyrazil na cestu z New Yorku do Liverpoolu.

I přes varování německých zpravodajů v USA, že se jedná o velmi nebezpečnou cestu válečnými vodami, na loď nastoupilo přes dva tisíce lidí, mezi nimi i topič Beauchamp. Ten dokonce lhal o svém věku, aby jej ve fyzicky náročné práci zaměstnali.

Foto: Profimedia.cz

George Beauchamp na dobovém snímku

Jakmile loď doplula do válečných vod, byla zasažena torpédem vyslaným z německé ponorky. Čin Němci obhajovali přítomností munice na lodi a událost významně přispěla ke vstupu Spojených států do války. Lusitania šla během chvíle ke dnu a v moři nedaleko irských břehů našlo smrt téměř 1200 lidí. Topič Beauchamp mezi ně znovu nepatřil.

Podle Beauchampových potomků se tehdy 42letý muž vrátil domů a prohlásil: „Mám už těch velkých lodí plné zuby.”

Foto: Profimedia.cz

Loď RMS Lusitania

Na lodě jako takové však šťastlivec nezanevřel a pracoval nadále na menších plavidlech. Zemřel v roce 1944 ve věku 72 let. Rodina nyní při příležitosti 75 let od úmrtí Beauchampa příběh sdílela s veřejností.

„Jsem na svého pradědečka hrdá, pomáhal lidem do záchranných člunů, a kromě svého zachránil i několik dalších životů,” řekla serveru Daily Mail Beauchampova pravnučka Susan Hortonová.

Reklama

Výběr článků

Načítám