Hlavní obsah

Pražská zoo zažívá porodní boom, letos přišlo na svět už 400 mláďat

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražské zoologické zahradě se rodí jedno mládě za druhým. Jen od letošního ledna do začátku června tam přišlo na svět 400 zvířat. Mezi nejnovější přírůstky patří například potomek koně Převalského, gepardí paterčata, tři sobi nebo lachtan.

Mláďata v Zoo PrahaVideo: Novinky

 
Článek

„Malý lachtánek se narodil 26. května. Daří se mu skvěle, přibývá na váze každým dnem. Když jsme ho vážili poprvé, měl necelých 5,5 kilogramu a teď už má přes 8,5 kilo,“ řekl vrchní chovatel lachtanů Zoo Praha Jakub Mezei. Zatím ale není jasné, zda jde o samce nebo samici.

Mládě lachtana jihoafrického, které dosud nemá jméno, momentálně většinu dne prospí. Když je vzhůru, rádo si hraje s plyšovým oslíkem. Jednou za dva dny ho jeho matka Abeba, se kterou je zatím v zázemí, nakojí. V nejbližších dnech ho čekají lekce plavání v malé vaničce s vodou. Návštěvníci ho uvidí s ostatními lachtany v bazénu na přelomu srpna a září.

V polovině května v zoo přivítali pětici malých gepardů, jejichž matkou je šestiletá samice Savannah. Jedná se o tři samečky a dvě samičky. „Čtyři mláďata jsou pěkní cvalíci a jedno je drobnější. Ale věříme, že v nejbližších dnech či týdnech vše dožene,“ sdělil kurátor savců Pavel Brandl. Ve výběhu by se koťata měla objevit i s matkou v polovině srpna.

Sobi jsou zatím na mléce

V květnu se rozrostl chov sobů o tři kusy - jednu samici a dva samce. „Už fungují se stádem a daří se jim dobře. Zkoušejí se krmit listím nebo senem, ale valnou většinu potravy tvoří stále mateřské mléko,“ sdělil kurátor kopytníků Jan Marek.

Dalšími přírůstky jsou dvě samice koně Převalského. Ta starší přišla na svět už v dubnu, ta mladší 17. května. Hlavní složkou jejich potravy je mateřské mléko. Podle Marka už stejně jako sobí mláďata zkoušejí trávu, ale zatím jen v malém množství.

Reklama

Výběr článků

Načítám