Hlavní obsah

Pozor, jdou po očích. V královédvorském safari parku chytali pelikány

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvůr Králové

V Safari parku Dvůr Králové ve středu ošetřovatelé jako každoročně chytali pelikány. Pětadvacítka ptáků se letos bránila přesunu do zimoviště uvnitř zahrady nezvykle srdnatě. Opustit zdánlivou svobodu dvou rybníků se opeřencům nechtělo.

BEZ KOMENTÁŘE: Odchyt pelikánůVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Pro ty, co to dělají poprvé. Chytat za zobák. Jdou po očích. Pevně, ale s citem obejmout okolo těla, aby se neporanili,“ instruoval kolegy zoolog Michal Podhrazský.

„Letos jdou do zimoviště o možná čtrnáct dnů dříve. Rybník je nutné vypustit a opravit most,“ přiblížila mluvčí královédvorského parku Andrea Jiroušová.

Odhodlání pelikánů zůstat dál venku umocňovalo i na konec října nezvykle teplé počasí.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

I přes vydatný odpor nakonec všichni pelikáni skončili v zimovišti.

Trvalo možná půldruhé hodiny, než se vodní ptáky podařilo pochytat. „Jeden uletěl. Mají přistřižená křídla, ale tady se to moc nepovedlo,“ podotkla mluvčí.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Chytači pelikánů si musí dávat hlavně pozor na zobák.

Pelikáni obývají vyjma Antarktidy všechny kontinenty od mírného po subtropické pásmo. V parku patří mezi poslední teplomilná zvířata přesouvaná s podzimem z venkovních výběhů do zimovišť. Odchyt znamená tečku za letní sezónou.

Dvůr Králové patří ke špičce v odchovu pelikánů

Leckdy při tom není nouze o horké chvilky. Pelikán vážící okolo patnácti kilogramů může s lovcem pořádně zacloumat.

„Letos to bylo hustý. Dělám to pravidelně dvacet let a poprvé jsem musel za úlovkem skákat z mostu. Vždy stačila přesně hozená síť,“ popsal letošní lov Martin Smrček.

Díky zkušenosti lovců nicméně ptáci nejsou zbytečně stresovaní. Akce doposud proběhly bez zranění naháněčů, lovců i ptáků.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Letošní odchyt pelikánů byl obzvláště akční.

Safari Park Dvůr Králové patří v úspěšném odchovu pelikánů ke špičce. Pelikány skvrnozubé zahrada úspěšně rozmnožovala jako jedna z mála na světě. Safari park se tento vzácný pelikání druh snaží zachránit na Filipínách, kde vyhynul, i když tam ještě začátkem 20. století žila početná populace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám