Hlavní obsah

Potápěč nahlédl čtyřmetrovému žralokovi přímo do chřtánu

Americký potápěč, fotograf a průvodce Eli Martinez pořídil neuvěřitelné záběry bezprostředního setkání s více než čtyřmetrovým žralokem tygřím. Setkal se s ním během ledna u Tiger Beach na Bahamách. Na videu je viditelné, jak muž chytá predátora za čumák a zblízka mu nahlíží přímo do otevřené tlamy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Žralok absolvoval dentální prohlídkuVideo: AP

 
Článek

Sedmačtyřicetiletý rodák z texaského Rio Grande Valley se jezdí za místními žraloky potápět pravidelně, a obrovského predátora jménem Jenn tak už moc dobře zná.

„Jenn je jedním z největších žraloků v Tiger Beach. Bylo to naše každoroční potápění, takže už je na nás zvyklá. Naše práce vypadá jednoduše a bezpečně díky tomu, že žralokům dopřáváme respekt, který si zaslouží,“ přiznal agentuře AP Martinez.

„Jsem si vědom toho, že žraloci nejsou žádní mazlíčci. Jsou to velcí predátoři a vzbuzují v nás respekt. Vždycky je to velká pocta, když se k nim můžu přiblížit,“ dodal.

Veřejnost má ze žraloků zbytečný strach

Důvodem, proč taková potápění podstupuje, je to, že chce těmto mořským tvorům co nejvíce porozumět. Díky tomu pak následně může lidi vzdělávat, jak je důležité tato zvířata chránit.

„Žraloci jsou ve vážném ohrožení kvůli vysoké poptávce po masu, oleji, chrupavce, zubům a kůži. Velký zájem je i o jejich ploutve, který v globálním měřítku způsobil v jejich populaci razantní pokles, na některých územích pak dokonce úplný kolaps,“ vysvětlil Martinez.

„Filmy, jako jsou například Čelisti, způsobily ve veřejnosti zbytečný strach ze žraloků. Je proto těžké v lidech vzbudit zájem v oblasti jejich ochrany. Někteří lidé totiž stále věří tomu, že jediný dobrý žralok je mrtvý žralok,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám