Hlavní obsah

Pošťáci z Pobřeží slonoviny musí doručit dopisy za posledních pět let

ABIDJAN

Zaměstnanci pošt v severní části země mají co dělat. Díky mírové dohodě se pošty poprvé po pěti letech otevřely a oni budou muset doručit poštu, která se za tu dobu nahromadila. Dopisy se na poštách začaly hromadit v roce 2002, kdy se po nepodařeném puči země rozdělila a rebelové se na severu ujali vlády.

Článek

Jak uvádí BBC, pošty byly vyrabovány a mnozí zaměstnanci utekli na vládou kontrolovaný jih země. Teď se vracejí, ale budou se muset probrat horami pošty, která se pět let pomalu ale jistě hromadila. Pět let byly dopisy a balíčky adresované lidem na severu země tříděny, razítkovány a dávány do úschovy na poštovním ústředí v jižním městě Abidjanu.

Poštovní schránky lidí na severu se rychle plní. Někteří adresáti byli ale ze zpožděných dopisů velmi nešťastní. Regionální ředitel pošt Jean Michel Deigna řekl reportérovi BBC, že jeden adresát plakal a nedal se utišit, když zjistil, že ho přijali na pařížskou Sorbonnu - před pěti lety.

Ale ne všechny příběhy jsou tak smutné. Jeden muž se prý zamiloval do ženy, kterou potkal v Abidjanu, ale až do konce války o ní neslyšel - až dokud nezačala chodit pošta.

Protože pět let lidé poštu neužívali, pošta se pustila i do vzdělávací kampaně a její zaměstnanci lidem vysvětlují osobně i ve sdělovacích prostředcích, jak se posílá dopis. Hodně lidí si také odvyklo chodit se do své schránky dívat.

"Proto vidíte, jak jsou ty schránky narvané k prasknutí," dodává pan Deigna. Někteří lidé určitě nebudou mít radost z účtů, které se za pět let musely také nahromadit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám