Hlavní obsah

Pošla panda Sin Sing. Bylo jí 38 let a měla 153 potomků

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Zoologická zahrada v Čchung-čchingu na jihovýchodě Číny truchlí. Před dvěma týdny tam uhynula jedna z nejstarších pand na světě, 38letá samice Sin Sing. Byla přezdívána „hrdinná matka“, protože za svůj život vrhla 36 mláďat a celkem měla na 153 potomků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejstarší panda držená v zajetí pošlaVideo: Reuters

 
Článek

Smutnou zprávu zoologická zahrada oznámila v pondělí prostřednictvím sociálních sítí. Proč došlo ke dvoutýdenní prodlevě v informování o smrti populárního zvířete, zoo neuvedla.

Pracovníci zoo vysvětlili, že první zdravotní problémy se u Sin Sing objevily v půlce října. Panda většinu času prospala, projevil se ní kašel a nechutenství. Později měla problémy s dechem a nemohla se postavit. Zoo na pomoc povolala i experty Čínského střediska pro ochranu a výzkum pand velkých, ani oni však pandě nedokázali pomoci.

Na věčnost Sin Sing odešla 8. prosince krátce před půl druhou odpoledne. Zanechala po sobě pozoruhodných 153 potomků. Sin Sing sama vrhla za svůj život 36 mláďat.

Uhynula nejstarší panda chovaná v zajetí. Bylo jí 37 let

Koktejl

Jde o úctyhodné číslo při uvážení, že jen okolo 20 procent samic je plodných. Doba páření navíc u těchto zvířat přichází jednou do roka a trvá pouhých 48 hodin. Ve volné přírodě je tak zhruba jen pět procent samců schopno splnit svůj úkol, samičku najít a oplodnit. Rozpoznat správné okno pro umělé oplodnění je těžké i pro lidské inseminátory.

Kromě Sin Sing žila jen jedna panda, která se dokázala dožít tak vysokého věku. Samička Ťia Ťia musela být v roce 2016 v tomtéž věku ze zdravotních důvodů utracena, když už kvůli bolestem nebyla schopná chodit.

V obou případech šlo o pandy, které se narodily v divočině. Tam se tato zvířata dožívají kolem dvaceti let, v zajetí délka jejich života podstatně roste.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám