Hlavní obsah

Polské město chce diskriminovat svobodné třicátníky

– VARŠAVA

Bezdětní třicátníci z městečka Lipsk na severovýchodě Polska by měli platit speciální poplatek. Tzv. staří mládenci totiž údajně mohou za to, že roste průměrný věk obyvatelstva. Nasadit si na krk chomout v podobě manželství ale na vesnici zdaleka nemusí být jednoduché, protože děvčata utíkají do větších měst.

Článek

Muži, kterých by se odvody týkaly, o poplatku mluví jako o "býkovném" či výkupném za svobodu. O novince informoval polský deník Gazeta Wyborcza. Nápad se zrodil při setkání obyvatel jedné malé vsi, na němž se hovořilo o stárnoucí společnosti. "Jeden z přítomných zažertoval, že na vině jsou staří mládenci. A začal ukazovat na muže v sále, kteří seděli osamoceni. Napočítal jich asi devět," popsal průběh schůze místostarosta Lipsku Bogdan Wysocki.

Přítomní pak prý jako jeden muž navrhli obnovit daň, kterou lidová mluva označuje za býkovné, v minulosti poplatek pro svobodné pány, kteří si užívají, aniž by měli nějaké závazky. Místostarosta Wysocki, která má pět dětí, později objel okolní obce, aby zjistil, jaký názor mají ostatní obyvatelé. Většina byla pro a samospráva v Lipsku začíná o zavedení poplatku vážně uvažovat, napsala Gazeta Wyborcza.

Ne všichni muži s návrhem souhlasí. "Není to moje vina, že nemám ženu. Všechna děvčata utekla do města," naříká třicátník Wojciech Pietrewicz. Podobně se bránili i další. Pokud však prý bude obecní poplatek zaveden, nezbude jim nic jiného, než si začít hledat nevěstu.

O zavedení platby budou obyvatelé Lipsku hlasovat v referendu. Jak píše polský tisk, změny tím nemusí končit. Místostarosta totiž uvažuje i o podobném poplatku pro ženy. "Aby to bylo spravedlivé, mohli bychom vybírat nějaké peníze také od dívek, které utíkají do měst. Nazvali bychom jej 'útěkovné'," žertuje místostarosta.

Město se nechalo inspirovat fašistickou Itálií

Vybrané peníze by chtěla samospráva rozdělit sociálně slabším rodinám, které mají více dětí. Nápad obyvatel polského městečka Lipsk ale není nic nového pod sluncem. S podobným přišel svého času už italský diktátor Benito Mussolini, který chtěl "silnou a početnou" zemi. Proto zavedl "staromládeneckou daň" a pro bezdětné vynalezl různé kariérní překážky.

Moc ale neuspěl. Italové se do ženění a plození dětí vůbec nehrnuli. Experiment dopadl přesně opačně, svobodní odkládali vstup do manželství, protože jim vyšší daně zkomplikovaly vytvoření existenčního zázemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám