Hlavní obsah

Policie zatkla tři lidi v kauze krádeže luxusního zlatého záchodu

Novinky, nčs

Krádež zlatého záchodu z Blenheimského paláce, rodiště Winstona Churchilla, v polovině září plnila stránky nejen britských médií. Ani po více než měsíci se sice zlatý záchod neobjevil, policie však nyní uvedla, že zatkla tři osoby, které jsou podezřelé ze spáchání krádeže.

Foto: Reuters

Z Blenheimského paláce byl odcizen zlatý záchod

Článek

Zloději se do paláce vloupali v polovině září deset minut před pátou hodinou ranní a odcizili záchod z osmnáctikarátového zlata, který byl vystavený pouhé dva dny.

Jelikož byla toaleta plně zapojena, byla vytopena část budovy. Policie sice nejdříve zatkla šestašedesátiletého muže, později byl však propuštěn na kauci a není jasné, zda má co do činění se zmizením záchodu v hodnotě zhruba jednoho milionu liber (29 milionů korun). Některé zdroje dokonce uvádějí hodnotu dosahující téměř pěti milionů liber.

Dalším zatčeným byl podle policie 35letý muž, který byl podezřelý ze spolupráce se zloději, ale i on byl propuštěn. Na začátku října tak policie zveřejnila záběry z bezpečnostních kamer, na kterých by mělo být vozidlo pachatelů.

V Churchillově rodišti vystavili zlatý záchod. Po dvou dnech byl ukraden

Koktejl

K dopadení zlodějů „zlatého trůnu” má pomoci finanční odměna ve výši 100 tisíc liber, kterou vypsala společnost Fine Art Specie Adjusters (FASA), jež palác pojistila. Podle zástupce FASA Philip Austina však musí být k vyplacení odměny splněno několik podmínek, mimo jiné navrácení záchodu na původní místo či dopadení pachatele.

„Musíme být opatrní, abychom odměnu nevyplatili nějakému podvodníkovi,” říká Austin. K zatčení pachatelů již možná došlo, protože policie tento týden oznámila, že zadržela tři osoby. „Jedná se o dva muže věku 34 a 35 let a o rok starší ženu. Všichni tři pocházejí z Oxfordu a byli zatčeni pro podezření z krádeže,” uvedla policie v prohlášení.

Na „trůn” mohli i návštěvníci

Zlatý a plně funkční záchod vyrobil v roce 2016 kontroverzní umělec Maurizio Cattelan a své dílo nazval „America“. K dispozici byl také návštěvníkům paláce. Čas, který mohli na „zlatém trůnu“ strávit, byl však omezen na tři minuty.

V paláci jsou vystavena další z Cattelanových známých děl – figurína modlícího se Hitlera, papež Jan Pavel II. trefený meteoritem či figurka utopeného Pinocchia plovoucí v jenom z blenheimských jezírek.

Reklama

Výběr článků

Načítám