Hlavní obsah

Pohřeb zaživa člověku změní život

Novinky, nčs

Otázka, která provází lidstvo od nepaměti. Co se bude dít, až zemřeme? Nahlédnout do procesů, které každého jednou čekají, mají od roku 2012 možnost návštěvníci jihokorejského léčebného centra v Soulu. A o „pohřby zaživa” je skutečný zájem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Jižní Koreji táhne pohřeb nanečistoVideo: Reuters

 
Článek

Sváteční šaty, poslední portréty, sepsání poslední vůle a přibližně desetiminutový pobyt v uzavřené rakvi. Taková je náplň „pohřebního kurzu”, na který od roku 2012 dorazilo již 25 tisíc lidí.

„Jakmile si uvědomíte, co je to smrt, a v podstatě ji zažijete, přijmete nový přístup k životu,” říká 75letý Jae Hee Cho, jeden z absolventů programu „umírání v klidu”, který je nabízen zejména seniorům. Není však výjimkou, že program absolvují i zástupci mladší generace.

Změna života

Do rakve si lehl i 28letý student Jin-kyu Choi, který podle svých slov až příliš často vídá v ostatních lidech konkurenci. „Když jsem ležel v rakvi, přemýšlel jsem, jaký to má vlastně smysl,” říká muž, který se podobně jako spousta mladých Jihokorejců potýká s tlakem okolí.

Místo řešení sebevraždy na studentky čekaly erotické radovánky

Koktejl

Důraz se klade především na kvalitní vzdělání a dobré uplatnění na trhu práce. Jin-kyu by přitom rád rozjel vlastní podnikání, než plnil očekávání v podobě soupeření na trhu práce.

„Je důležité se o smrti dozvědět už v mladém věku,” myslí si profesor Eun-sil Yu, patolog, který rovněž vydal publikaci věnovanou smrti. Podle společnosti, která program nabízí, pomáhají zážitky lidem měnit životy, uvědomit si skutečné hodnoty, vážit si rodiny a vlastního života, což je v zemi s vysokým výskytem sebevražd důležité.

Reklama

Výběr článků

Načítám