Hlavní obsah

Podzimní lesy lákají na stovky druhů hub

– LIBEREC
Právo, Ivan Langr

Podzim připravil houbařům v posledních dnech patrně vůbec nejplodnější období celé letošní mykologické sezóny. Díky teplu i dostatečné vláze lze totiž najít najednou i 150 nejrůznějších druhů hub. Odměnou každému může být ta nejpestřejší smaženice, jakou si lze vůbec představit.

Foto: archiv SŽS

Nedělní retrovlak vyjíždí z ostravského nádraží Střed pět minut po sedmé hodině ráno.

Článek

"Až do té doby, než začne mrznout, houby porostou, protože už jsou krátké dny, takže lesy nestačí vysychat. Doporučuji ale i tak raději lesy hustší, které drží vláhu lépe a dobře kryjí podhoubí i před větrem," líčil známý liberecký mykolog Zdeněk Pelda.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Sbíráte houby?

Zkušený houbař tak teď mezi stromy natrefí na letní i podzimní plody, nejvíce pak na suchohřiby, hřiby, všechny druhy klouzků, kozáky, ryzce, bedly či křemenáče.

Z obecně méně známých, ale vynikajících hub roste čirůvka fialová, do octa vynikající strmělka mlženka či trsnatec lupenitý.

Jedovatých hub už ubylo

Pozor je třeba si dát na pozůstatky dvou studených rán z posledních deseti dnů, protože v namrzlých plodnicích už mohou začínat hnilobné procesy.

"Takové přemrzlé houby jsou rozměklé a nepřirozeně zbarvené a riziko hniloby tam je. Na druhou stranu ale už zase alespoň ubylo jedovatých hub. Lze natrefit třeba na pavučince či vláknice, ale ze smrtelně jedovatých už snad jen na závojenku olovovou. Kdo ale sbírá klasiku, nemusí se bát," dodal Pelda.

Anketa

Sbíráte houby?
Ano, často
74,1 %
Výjimečně
15,3 %
Nikdy
10,6 %
Celkem hlasovalo 417 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Na Brněnsku rostou houby

Houbaři se o víkendu mohli radovat z lesní nadílky v podobě pravých hřibů, klouzků, václavek či žampiónů. Lucie Vojtová z Brna byla jednou z těch, která hojnou...

Výběr článků

Načítám