Článek
"Až do té doby, než začne mrznout, houby porostou, protože už jsou krátké dny, takže lesy nestačí vysychat. Doporučuji ale i tak raději lesy hustší, které drží vláhu lépe a dobře kryjí podhoubí i před větrem," líčil známý liberecký mykolog Zdeněk Pelda.
Hlasujte v anketě pod článkem: |
Sbíráte houby? |
Zkušený houbař tak teď mezi stromy natrefí na letní i podzimní plody, nejvíce pak na suchohřiby, hřiby, všechny druhy klouzků, kozáky, ryzce, bedly či křemenáče.
Z obecně méně známých, ale vynikajících hub roste čirůvka fialová, do octa vynikající strmělka mlženka či trsnatec lupenitý.
Jedovatých hub už ubylo
Pozor je třeba si dát na pozůstatky dvou studených rán z posledních deseti dnů, protože v namrzlých plodnicích už mohou začínat hnilobné procesy.
"Takové přemrzlé houby jsou rozměklé a nepřirozeně zbarvené a riziko hniloby tam je. Na druhou stranu ale už zase alespoň ubylo jedovatých hub. Lze natrefit třeba na pavučince či vláknice, ale ze smrtelně jedovatých už snad jen na závojenku olovovou. Kdo ale sbírá klasiku, nemusí se bát," dodal Pelda.