Hlavní obsah

Podvěs se zraněnou turistkou se pod vrtulníkem roztočil jak šílený

Novinky, tcs

Když se k hoře Piestewa Peak severně od amerického Phoenixu snášel vrtulník, myslela si čtyřiasedmdesátiletá zraněná turistka, že to nejhorší má za sebou. To ale ještě netušila, že se s ní podvěs ve vzduchu roztočí rychlostí, kterou by jí mohli závidět snad jen návštěvníci adrenalinových atrakcí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nosítka se zraněnou ženou se pod vrtulníkem hrozivě roztočilaVideo: ABC15 ARIZONA, AP

 
Článek

Záchranáři vyrazili k hoře Piestewa Peak v úterý ráno místního času. V nepřístupném terénu zde spadla čtyřiasedmdesátiletá žena, která utrpěla poranění hlavy a obličeje. Tím však pro ní utrpení neskončilo.

Jakmile se vrtulník dostal do vzduchu, nosítka v podvěsu začala rotovat. Záchranáři se pokoušeli ženu vytáhnout výš, tím však rotaci pouze zrychlili. Záběry z akce, které pořídil jiný vrtulník letící poblíž, se brzy začaly virálně šířit po sociálních sítích.

„Někdy se při vzletu helikoptéry začne podvěs točit,“ uvedl Paul Apolinar, šéfpilot policejního oddělení ve Phoenixu, v oficiálnímu vyjádření k celému incidentu. „Proto máme další lano, přivázané k nosítkám, které by tomu mělo zabránit,“ vysvětlil.

Foto: Profimedia.cz

Cesta k vrcholku Piestewa Peak

Právě prasknutí tohoto lana v nevhodnou chvíli bylo příčinou, proč se podvěs nekontrolovatelně roztočil. Záchranáři se po čtyřicet vteřin snažili rotaci zmírnit, podvěs vytáhli výš několikrát a následně ho zase spustili dolů.

Nakonec pomohl až pomalý pohyb kupředu. Podvěs se přestal točit a záchranáři byli schopni pacientku vytáhnout do vrtulníku. Záchranáři poté přistáli na parkovišti u úpatí hory, odkud sanitka převezla turistku do místní nemocnice.

Podvěs se roztočí pouze výjimečně

Žena měla závratě a pociťovala silnou nevolnost, žádné vážnější a dlouhodobější následky rotace se však u ní neprojevily. Ani její původní zranění ji nijak neohrožují na životě.

Roztočení podvěsu není pro záchranáře nic neznámého, nestává se to však příliš často. „Za posledních šest let jsme podvěs použili tak 210krát a co víme, tak podobná situace nastala dvakrát,“ uvedl Apolinar. Záchranáři podobné situace trénují, ale samovolné roztočení je tak výjimečné, že často musí podvěs roztočit sami.

Reklama

Výběr článků

Načítám