Hlavní obsah

Podle nových směrnic mohou na toaletách v Pekingu poletovat jen dvě mouchy

– Peking
Novinky, Markéta Klánská

Zdá se, že mouchám na veřejných záchodech v čínském Pekingu odzvonilo, alespoň těm méně šťastným. Pekingské úřady totiž vydaly nové směrnice pro udržování veřejných záchodků. Vymínily si, že by se na toaletách nemělo objevit víc much než jen dvě. Není ale jasné, kdo bude zjišťovat, zda tam náhodou nelétá i moucha třetí.

Foto: Profimedia.cz

Pouze dvě mouchy na jedny veřejné záchodky, tak zní nové směrnice v hlavním městě Číny. Ilustrační foto

Článek

Nová pravidla, která vytvořila pekingská komise městské správy a životního prostředí, se netočí pouze kolem much. Mění se i standardy ohledně pachů. Byl tak ustanoven počet odpadků, které mohou být vyhozeny, a opět zde figuruje číslo dva. Navíc by tyto vyhozené položky neměly na záchodcích zůstávat déle než půl hodiny.

Aby se pak předešlo veškerým nejasnostem, směrnice podle deníku Daily Telegraph obsahují i rady, co přesně je za zmíněnou „vyhozenou položku“ považováno.

Další doporučení se týká nápisů, které mají být nejen v čínštině, ale také v angličtině. A v neposlední řadě by se měly záchodky lépe zpřístupnit vozíčkářům.

Budou úředníci počítat mouchy?

„Nejde ovšem o povinná nařízení, je to jen snaha o zlepšení nechvalně proslulých záchodků v čínském hlavním městě,“ uvedl pro regionální deník Kuo-min Sie, vedoucí managementu hygieny.

Hlavně úsměvná směrnice týkající se much záhy přilákala kritiky, kteří na internetu vznesli otázku, zda budou nyní úředníci navštěvovat toalety, aby tam počítali mouchy.

Ať už si úředníci poradí jakkoli, zlepšení situace na čínských veřejných záchodcích, které se staly předmětem kritiky zejména během olympijských her v roce 2008, je zřejmě nevyhnutelné.

Reklama

Výběr článků

Načítám