Hlavní obsah

Po deseti měsících v kómatu ho probral hlas snoubenky, začal plakat

– Derby
Novinky, Markéta Klánská

Jednatřicetiletý učitel z Británie byl po vážné nehodě na motocyklu deset měsíců v kómatu. Nehybně ležel v nemocnici v Derby, dokud nedávno neuslyšel z telefonu hlas své indonéské snoubenky. Podle rodičů v tu chvíli začal plakat a od té doby dělá pokroky.

Foto: Profimedia.cz

Mathew Taylor (31) na fotografii se svou indonéskou snoubenkou Handayani Nurulovou (27)

Článek

Mathew Taylor odjel na ostrov Bali v Indonésii a 18 měsíců tam působil jako učitel angličtiny. Plánoval, že se ožení s 27letou studentkou nizozemské literatury Handayani Nurulovou, které říkal Anda. Veškeré plány mu ale v červenci loňského roku zhatila nehoda na motorce.

Utrpěl velmi vážná poranění hlavy. Lékaři mu prasklou lebku odoperovali, pak ale Taylor upadl do kómatu. V říjnu 2011 byl převezen zpět do své rodné Británie, kde jeho rodičům lékaři prozradili, že už se nemusí nikdy probrat. Dlouhé měsíce to tak i vypadalo. Až před třemi týdny nastala změna.

Od telefonátu reaguje na podněty

Matka Heather zavolala do Indonésie slečně Nurulové, která mohla kvůli omezené platnosti víza strávit v Anglii pouze tři měsíce. Od okamžiku, kdy Mathew opět uslyšel její hlas, začal projevovat známky pohybu a uzdravení.

„Měl v očích slzy, když měl u ucha sluchátko. Pak se ho na něco zeptala a on tiše špitl ‚ano‘. Pak se slzy začaly koulet po jeho tvářích. Bylo to úžasné,“ uvedl pro deník Daily Telegraph Taylorův otčím Simon Moore, podle kterého jeho nevlastní syn nyní reaguje na určité stimuly.

„Za poslední tři týdny udělal velké pokroky. Když jsme u něj, Heather volá Andě. Jakmile totiž slyší její hlas, natahuje se pro telefon. Poslouchá ji a je vidět, jak ho to mění. Trávíme v nemocnici mnoho dní, někdy je to lepší, jindy horší, jsme ale vděční a šťastní, že reaguje,“ dodal Moore.

Speciální programy mohou fungovat

Mluvčí charity Headway zaměřené na lidi s poraněním mozku Luke Giggs ve čtvrtek uvedl, že Taylorovo zlepšení je následkem speciálního léčebného programu: „U pacientů v omezených stavech vědomí jako je kóma nebo trvalý vegetativní stav se často používají speciální programy. Pečlivě plánované bloky stimulovaní ve formě zvuků, dotyků, vůní a chutí jsou kombinovány s chvílemi naprostého klidu, aby nebyly smysly pacientů přetěžovány“.

„Je to velmi individuální záležitost. Obecně ale platí, že čím déle člověk zůstává mimo plné vědomí, tím méně je pravděpodobné, že se zcela zotaví. Víme ale o několika případech, kdy se lidé z kómatu probrali, zotavili se a žili šťastný a plnohodnotný život. Podobné příklady dokazují, že speciální programy opravdu mohou fungovat,“ dodal Giggs.

Reklama

Výběr článků

Načítám