Hlavní obsah

Po čtvrtstoletí na svobodě. Medvědice týrané v ukrajinském cirkusu byly vykoupeny

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mříže, nedostatek prostoru, ztráta vzájemného kontaktu, až tři vystoupení během jednoho dne. A tohle dvě medvědí sestry zažívaly od malička dlouhých 24 let. Teď už nemusí, z ukrajinského cirkusu je vysvobodila sbírka na jejich vykoupení. Od 9. března si tak užívají svobodu v rumunském medvědím útulku.

Medvědí sestry po 24 letech poprvé zakusily pocit svobodyVideo: Novinky/AP

 
Článek

Do ukrajinského cirkusu se medvědí sestry Máša a Laura, nyní pojmenované jako Dáša a Káťa, dostaly, když jim bylo pouhých pár týdnů. Od té doby medvědice čekal tvrdý trénink a až tři vystoupení denně.

Když medvědice zrovna nepředváděly, jak jezdí na kolech, skáčou přes obruče a další podobné triky, trávila tato 180kilová zvířata zbytek dne v zamřížovaných klecích se stěnami dlouhými pouze 1,5 metru. Mříže je zároveň oddělovaly od sebe. Což podle jejich zachránců vedlo k tomu, že se zvířata byla stále agresivnější.

„Agrese, kterou v sobě medvědice měly, nepatřila té druhé, ale mřížím, které je od sebe oddělovaly,“ řekl Lionel De Lange z organizace Lawrence Anthony Earth Organization (LAEO), která se na vykoupení medvědic podílela.

Pobyt medvěda v útulku vyjde na 180 tisíc za rok

Podle De Lange se zvířata, sotva byla vypuštěna do volného prostoru medvědího útulku v rumunské Zarnešti, spolu začala mazlit a hrát si, a to navzdory samotářské povaze, která je medvědům přisuzována.

Dánská premiérka neudržela smích. Vysvětlovala, proč musel stát koupit velblouda

Koktejl

„Tahle záchrana byla jednou z těch nejemotivnějších, jakou jsme kdy uspořádali,“ popisoval své pocity De Lange. „Dovedete si představit, že medvědi, kteří k sobě měli takto blízko, se 24 let nemohli navzájem dotknout jinak než přes železné mříže?“

Teď čeká zvířata budoucnost v medvědím útulku Libearty. Ta ale samozřejmě není zadarmo. Už v březnu se podařilo skupině organizací zaměřených na výkup medvědů získat sumu převyšující 400 tisíc korun na výkup a lékařská vyšetření. Samotný pobyt v útulku však vyjde u každého medvěda až na 180 tisíc korun za rok. V útulku se přitom v současnosti nachází přes sto medvědů.

Reklama

Výběr článků

Načítám