Hlavní obsah

Plzeňská zoo začne chovat kriticky ohroženou zebru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňská zoologická zahrada začne v příštím roce chovat kriticky ohrožený poddruh stepní zebry, zebru bezhřívou. Dosud nikdy ji zahrada neměla. Pro návštěvníky plánuje zahrada také příští rok zřídit novou expozici pro ještěry v pobočce Akva Tera v centru města, pavilon Svět v podzemí doplní nová expozice živých fosílií.

Foto: Profimedia.cz

Mládě zebry Chapmanovy v košické zoo

Článek

„Zebra Chapmannova je v zoologických zahradách velice dobře zastoupena, ale vysloveně volá po záchraně a o pomoc jiný poddruh zebry stepní, je to zebra bezhřívá,” řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Tento druh zebry se ve větší míře dostal do evropských chovů díky odchytům ředitele královédvorské zoo Josefa Vágnera v 60. a 70. letech minulého století. Tehdy byla i zebra bezhřívá také poprvé více poznána. Je zajímavá tím, že během dospívání, ve dvou až třech letech života, téměř ztratí hřívu. V lidské péči nyní žijí v Evropě jen čtyři desítky jedinců, z toho více než polovina v České republice.

„Několik českých zoo se domluvilo, že se pokusí chov založit ve větším. Pokud vše dopadne dobře, naši zoologové zatím vedou jednání, a podaří se zebry bezhřívé sehnat, měly by vystřídat zebry Chapmannovy,” uvedl Vobruba.

Zebry Chapmannovy zoo chová nepřetržitě posledních 45 let a od roku 1977 je také úspěšně množí. V zoo se jich narodilo už přes 70. Kdysi zoo chovala i zebry Böhmovy.

Novinek se návštěvníci dočkají také ve statku Lüftnerka. Největší změnu zaznamená japonská zahrada, kde zoo vybuduje nový pavilonek a provede další úpravy, uvedl mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám