Hlavní obsah

Pašeráci v důchodu? Manželům hrozí 12 let za mřížemi

Novinky, nčs

Drogy si dají pašovat v každém věku. Důkazem je případ manželského páru z Velké Británie, který tento týden stanul před soudem. Manželé byli zatčení v prosinci minulého roku v portugalském Lisabonu. V příručních zavazadlech 72letého muže a jeho o rok mladší manželky bylo nalezeno celkem devět kilogramů kokainu. Nyní oběma hrozí až 12 let vězení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Roger Clarke a jeho žena Sue se vraceli lodí z dovolené na Bahamách, do Británie se však nedostali. V Portugalsku je totiž během 33 dní dlouhé plavby na zaoceánské lodi zadrželi policisté, kteří u seniorů našli značné množství kokainu. Ačkoliv se manželé bránili, že jim drogy do kufrů někdo dal bez jejich vědomí, hrozí jim dlouhý pobyt za mřížemi.

Portugalští policisté se na lodi objevili poté, co dostali tip od britských kolegů. Dovolená tak pro seniory skončila předčasně a ke všemu ve vazbě.

Clarke se podle obsáhlého spisu měl chlubit na lodi koupí kufrů na ostrově Svatá Lucie za výhodnou cenu. Právě v těchto kufrech bylo později objeveno pod falešnými dny devět kilogramů drog, které s největší pravděpodobností putovaly do Londýna.

Odhadovaná cena drogy byla stanovena na zhruba 60 milionů korun, později však byl odhad zmírněn na polovinu. Přes více než půl roku trvající vyšetřování se nepovedlo zjistit totožnost ani místo pobytu údajných koordinátorů akce.

Pašovali už dřív

Manželský pár rozhodně není svatý. V roce 2004 si odpykával trest za pašování marihuany v Norsku. Podle bývalých přátel dokonce nabízeli transatlantické plavby i svému okolí. Všechny náklady by byly hrazeny pod podmínkou, že na zpáteční cestě vezmou levné kufry z Karibiku. Jejich přátele se však zlákat nenechali.

Bývalý řidič dodávky byl uvězněn v lisabonské věznici pro muže, zatímco jeho žena, bývalá účetní, putovala do ženské věznice. Posléze byla hospitalizována kvůli problémům s vysokým tlakem.

Podle portugalských zákonů hrozí v případě prokázání viny pašerákům drog až 12 let za mřížemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám