Hlavní obsah

Pařížané v izolaci hrají v oknech kvízy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé pařížské ulice Rue Saint-Bernard v 11. městském obvodu si našli originální způsob, jakým si trochu ukrátit dlouhou chvíli při pobytu v karanténě, kterou tamní vláda vyhlásila již téměř před měsícem. Herec a komik Noam Cartozo pro ně organizuje vědomostní kvíz, který se hraje z oken či balkonů, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pařížský komediant pořádá pro sousedy z okna vědomostní kvíz Video: Reuters

 
Článek

„Jaká země má vlajku se žlutým křížem na modrém pozadí?“ křičí Cartozo z okna svého bytu v pátém patře. „Švédsko,“ ozve se z jiného okna v bloku a ulicí se rozezní potlesk mnoha dalších lidí, kteří se aktivity účastní. Kvíz se přitom již rozšířil i mimo tuto ulici, jelikož jej Cartozo každý den živě vysílá na svém účtu na sociální síti Instagram.

„Viděl jsem, že sousedi už vypadali kvůli omezení pohybu poněkud posmutněle,“ řekl Cartozo, který moderuje kvíz s rolemi toaletního papíru přivázanými kolem krku, čímž si utahuje z nedávné nákupní horečky, jež se na mnoha místech soustředila právě na tuto hygienickou pomůcku.

„Chtěl jsem pomoci a vytvořit v sousedství trochu (veselejší) atmosféru,“ dodal.

Francouz porušil karanténu, šel do Španělska pro levnější cigarety

Koronavirus

Cartozo s nápadem na kvíz přišel poté, co začali Pařížané každý den v osm hodin večer tleskat z oken a balkonů na vyjádření díků zdravotnickým pracovníkům. Chtěl tento moment pospolitosti prodloužit, a tak začal pouštět na ulici hudbu. „Všiml jsem si ale, že jsem jediný, kdo tancuje,“ řekl.

„Nakonec jsem se rozhodl položit jim pár otázek a hra už se od té chvíle rozjela,“ dodal herec.

Je dobré bavit se s lidmi a smát se s nimi

V kvízu proti sobě hrají lidé na opačných stranách ulice. Vítězové obdrží jako cenu ruličky toaletního papíru či například těstoviny. Sousedům se přitom kratochvíle líbí.

Pařížský primář zoufá: Pro pár šupů jsme přesunuli všechno do Číny, teď nemáme nic

Koronavirus

„Den se mi pak zdá kratší,“ uvedla jedna z účastnic kvízu. „Je dobré moci mluvit s lidmi, smát se s nimi,“ dodala její dcera.

I přes úspěch hry se Cartozo těší, až skončí. „Všichni chceme jít ven, chceme zase vidět své přátele a rodiny. Čím kratší hra bude, tím lépe pro všechny,“ řekl herec.

Francie tento týden jako čtvrtá země na světě překročila hranici 10 tisíc obětí nemoci COVID-19. Místní úřady uvádějí, že ochranná opatření průběh epidemie zpomalují, zatím je však brzy na to je rušit.

Reklama

Výběr článků

Načítám