Hlavní obsah

Papoušci jsou velmi šikovní, dokážou si vyrábět nástroje

Novinky, lpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nedávno zveřejněné univerzitní studii prokázal Kakadu Goffinův neobyčejný um, když si z různých materiálů dokázal vyrobit takové nástroje, kterými dosáhl nelehkou manipulací požadovaného cíle - kousku potravy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papoušek Figaro si vyrábí nástroje k získání potravyVideo: Reuters

 
Článek

Společný výzkum Univerzity veterinárního lékařství ve Vídni a Oxfordské univerzity ukázal, že pták původem z Indonésie dokáže spontánně vyrábět nástroje podobného tvaru z různých materiálů, které vyžadují odlišnou manipulaci, a navíc dokáže předvídat, jak tento nástroj použije.

Kakadu, který se jmenuje Figaro, na videu pořízeném během výzkumu vytváří podlouhlé nástroje jemným okusováním větviček, z nichž odstraní listy, nebo téměř precizním oddělením proužku kartonu tak, aby je protáhl úzkým otvorem a šťouchl do kuličky potravy, která poté vypadne z krabičky. Nejedná se o náhodu, po Figarovi zopakovali úspěch další tři ptáci.

„Objevili jsme flexibilní a inovativní vlastnost u živočicha, který k tomu není adaptivně specializovaný. Nejzajímavější byly pro nás nástroje vyrobené z kartonu, protože tento materiál nebyl předem strukturovaný a vyžaduje od ptáků více formovací aktivity. Navíc délka kartonu byla jen o kousek větší než minimální délka potřebná k dosažení potravinové odměny za bariérou,“ sdělila vedoucí studie Alice Auerspergová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám