Hlavní obsah

Pandám v kanadské zoo dochází bambus, do Číny se ale vrátit nemohou

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoologická zahrada v Calgary se dostala do prekérní situace. Kvůli koronavirové pandemii je stále těžší a těžší sehnat bambusové výhonky pro pandy Er Šun a Ta Mao. Zároveň kvůli koronaviru není zoo schopná zajistit cestovní povolení, aby mohla pandy dočasně navrátit do Číny, kde je pro ně potravy dostatek.

Foto: Profimedia.cz

Pandí samec Ta Mao v zoo v Calgary. Spolu se samicí Er Šun byl přivezen v roce 2018 ze zoologické zahrady v Torontu. V Kanadě jsou pandy zapůjčeny do roku 2023.

Článek

Pandy se živí téměř výhradně bambusovými výhonky, které kanadská zoo před koronavirovou pandemií dovážela z Číny.

Po vypuknutí nákazy však dodávky ustaly, a zahrada tak byla odkázána na kanadskou produkci bambusu ze sousední provincie Britská Kolumbie. Jenže dodávky jsou velice omezené a zásoby v září dojdou.

Už v květnu proto vedení zahrady oznámilo, že obě pandy dočasně navrátí do Číny, kde o bambus není nouze. Do jednání se zapojila kanadská i čínská vláda, ovšem bezúspěšně. Čína kvůli přísným karanténním opatřením kvůli covidu-19 cestovní povolení pro pandy neudělila.

Kanadská zoo vrátí do Číny pandy, kvůli pandemii chybí bambus

Koronavirus

„Pokračující prodlevy ve schvalování povolení ohrožuje zdraví a dobrou kondici těchto dvou nádherných pand,“ uvedl ve svém prohlášení ředitel calgarské zoo Clément Lanthier.

Život obou zvířat zatím probíhá beze změny, zvířata jsou krmena normálními dávkami jako obvykle. Samice Er Šun a samec Ta Mao denně spořádají kolem 40 kilogramů bambusových výhonků, které tvoří 99 procent jejich stravy.

Kanadská strana mezitím bude usilovat o úspěšné vyjednání povolení o převozu. Čas má do září.

Reklama

Výběr článků

Načítám