Hlavní obsah

Britové vyrazili mince k říjnovému odchodu z EU. Roztaví je

Britské památeční mince k odchodu země z EU s datem 31. října, které se po novém přesunu termínu brexitu mohly stát cenným sběratelským kouskem, budou nakonec roztaveny. S odvoláním na nejmenované informované zdroje to v pondělí napsala agentura Bloomberg. Vyražené datum se definitivně stalo neaktuálním poté, co se členské země Evropské unie po žádosti britské vlády dohodly na dalším tříměsíčním odkladu britského odchodu.

Foto: Profimedia.cz

Památeční mince u příležitosti Brexitu v hodnotě 50 pencí.

Článek

Britské ministerstvo financí plánovalo výrobu několika milionů památečních mincí o hodnotě 50 pencí. Výroba ale byla zastavena už minulý týden, přičemž není zcela jasné, kolik kusů s říjnovým datem vzniklo. Britský tisk předpovídal, že se stanou sběratelskou vzácností, podle Bloomberg ale budou „tisíce” chybných mincí roztaveny.

Británie souhlasí s odkladem brexitu, potvrdil Johnson

Evropa

S myšlenkou památeční mince s nápisem „Mír, prosperita a přátelství se všemi národy“ přišel už exministr financí Philip Hammond, přičemž tehdy se počítalo s původním, březnovým datem brexitu.

Jeho nástupce Sajid Javid pak rozhodl o vydání tří milionů mincí s datem 31. října 2019, které měly vstoupit do oběhu v těchto dnech. Dalších sedm milionů mělo následovat příští rok.

Státy Unie schválily tříměsíční pružný odklad brexitu

Evropa

Ministerstvo financí po nových komplikacích ujišťovalo, že památeční mince budou při odchodu Británie z EU uvedeny, ať už k němu dojde kdykoli. Aktuálně se termín posouvá na 31. leden, už teď se ale kvůli situaci na britské politické scéně spekuluje o dalším odkladu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám