Hlavní obsah

Palce připravit! V Británii se konalo mistrovství světa v chodidlové páce

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britové milují sport a soutěžení jako snad žádný jiný národ na světě. Spojené království je proto dějištěm těch nejbizarnějších sportovních událostí. A jednu takovou zažila minulou sobotu vesnička Fenny Bentley v hrabství Derbyshire. Konalo se zde mistrovství světa v chodidlové páce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Británii se konalo mistrovství světa v chodidlové páceVideo: Reuters

 
Článek

Pravidla chodidlové páky jsou téměř totožná s těmi, kterými se řídí páka normální. Jen místo rukou používají soutěžící svá chodidla. Zaháknou se palci a snaží se svého soupeře přetlačit. Po celou dobu se oba soutěžící musí chodidly dotýkat.

Utkání přihlíží lékař podiatr, jehož prohlídkou musejí projít všichni účastníci soutěže. Dbá na to, aby soutěžící neměli na nohou plíseň či poranění, které by mohlo ohrozit zdraví ostatních.

Neobvyklý sport se nerodil lehce

Hru vymyslela v roce 1974 čtveřice štamgastů z hospody Ye Olde Royal Oak ve vesničce Wetton. Mužům jménem Pete Cheetham, Eddie Stansfield, Pete Dean a Mick Dawson vadilo, že tou dobou neměla Británie žádného světového šampiona. Nad sklenicí piva se pokoušeli vymyslet novou soutěž, ve které by na pomyslném trůnu konečně mohl stanout Brit.

Chodidlová páka nebyl první sport, který muži vymysleli. Své naděje nejdříve vkládali do ušního zápasu či přetlačované s lešenářskou trubkou. Brzy však poznali, že se jedná o slepou uličku, a tak nakonec přišli s disciplínou, kde se používají chodidla.

Prvním mistrem světa se stal v roce 1975 jeden ze zakladatelů tohoto sportu Mick Dawson. Radost z britského šampióna netrvala příliš dlouho. O rok později vesničku navštívil jistý Kanaďan, zúčastnil se turnaje, zvítězil a Britům zase zbyly jen oči pro pláč.

Neporažený král chodidel

Sport si od té doby získal několik desítek příznivců a každoroční turnaj se přesunul do dvanáct kilometrů vzdálené vesnice Fenny Bentley. Mezi muži kraluje v této disciplíně Alan „Nasty“ Nash. Zvítězil už po čtrnácté celkově a po šesté v řadě.

„Je to můj život. Jsem chodidlový zápasník a až umřu, chci mít na náhrobku otisk své nohy,“ sdělil Nash agentuře Reuters. Mezi ženami zvítězila Rebecca Beechová, která ve finále porazila svoji matku a úřadující šampiónku z loňského roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám