Hlavní obsah

Padesátkrát a stále poprvé. Mladé dívce se každých pár hodin resetuje paměť

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každé ráno se Američanka Riley Hornerová probudí a má za to, že je 11. června. Toho dne se jí totiž přihodila nehoda, při které si poškodila mozek a trpí kvůli ní výpadky paměti. Ta se jí údajně resetuje zhruba každé dvě hodiny, což šestnáctileté dívce značně znesnadňuje život, píše server News.com.au.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dokud se dívka nepodívá na kalendář, myslí si, že je stále 11. června. Je značně nesvá, když zjistí, že od té doby uběhly již tři měsíce. Nepoznává některé přátele, rodinné příslušníky a nepamatuje si, že minulý týden zemřel její strýček. „Jsem vážně zmatená, snažím si vzpomenout, ale nemůžu. Mám na dveřích kalendář. Podívám se na něj a ono je září,“ uvedla Riley pro místní illinoiský list WQAD.

V onen osudný den, kdy k nehodě došlo, dívku někdo omylem kopl do hlavy při takzvaném crowd surfingu, kdy se člověk vrhne do davu, který si ho předává po rukou nad hlavami. Dochází k tomu zejména na koncertech.

Přestože už byla Riley několikrát v nemocnici, lékaři stále nemohou přijít na to, co amnézii způsobuje. „Říkají, že je z medicínského hlediska vše v pořádku a nic nevidí,“ řekla dívčina matka Sarah. „Nemá žádné krvácení do mozku ani tumor,“ dodala.

Možná se nikdy nezotaví, myslí si lékaři

Rileyin život se velmi drasticky změnil. Dříve byla všímavou studentkou a roztleskávačkou. Teď si nepamatuje ani, kde ve škole se nachází skříňka s jejími osobními věcmi. „Nevytvářejí se mi žádné vzpomínky, mám jen hrozný strach. Nebudu si pamatovat ani tenhle rozhovor, dokud mi ho nepřipomene mamka,“ řekla dívka.

Lékaři rodinu příliš nepovzbudili. Je prý možné, že se Riley nikdy plně nezotaví, ale její matka Sarah odmítá ztrácet naději. Aby dívka svou paměť cvičila, nosí si zápisník a tužku a v průběhu dne si vše zapisuje. Pořizuje si také množství snímků do telefonu a po každých dvou hodinách má nastavený alarm, aby si v pravidelných intervalech mohla oprášit, na co už zapomněla.

„Je to těžké pro nás všechny, lidé to nechápou. Přijdu si jako ve filmu,“ doplnila dívka s odkazem na snímek Padesátkrát a stále poprvé s Drew Barrymoreovou, která v něm trpí ztrátou krátkodobé paměti a nikdy si nepamatuje události předchozího dne.

Sarah Hornerová o dceřině stavu píše pravidelné příspěvky na Facebook, aby zdokumentovala její cestu, která, jak doufá, bude mít šťastný konec. „Riley se cítí v podstatě stále stejně. Nic si nepamatuje a všimli jsme si, že trpí často nevolnostmi,“ napsala v jednom z nedávných statusů Sarah Hornerová. Je i nadále připravená neoblomně stát při svojí dceři a doufat, že navzdory predikcím lékařů bude žít opět plnohodnotný život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám