Hlavní obsah

Ovládání strojů mozkem pokročilo

Právo, ČTK, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Doba ovládání přístrojů mozkem se opět o krok přiblížila. Ukázal to výzkum amerických vědců z New Yorku, o němž napsal časopis Proceedings of the National Academy.

Foto: Zlínský kraj

Značka Regionální potravina.

Článek

Zkoumání se podrobili čtyři lidé, z nichž dva jsou částečně ochrnuti a upoutáni na invalidní vozík. Na hlavách měli speciální "klobouky" se 64 elektrodami, které registrovaly aktivitu mozku prostřednictvím kůže, jež zachycovala elektrické signály produkované myšlenkovými pochody. Signály se pak transformovaly do pokynů počítači.

Podle Jonathana Wolpawa a Denise McFarlaneho, kteří v týmu pracovali, se lidé mohou naučit ovládat rychlost počítačového kurzoru a jeho pohyb.  

Výzkum i u nás

Podobné výzkumy experti prováděli již dříve na opicích, avšak s tím, že elektrody snímající myšlenkové pochody jim byly implantovány přímo do mozku.

Také u nás se pracuje na této problematice, trojice vynálezců z pražského ČVUT vyvinula přístroj, který umožňuje ovládat počítač pouhým pohybem očí. Zařízení již úspěšně testovali v Jedličkově ústavu v Praze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám