Hlavní obsah

Otužilci z celého světa se sešli v Estonsku, konal se jubilejní saunový maraton

Novinky, nčs
Otepää

Dvě desítky saun, několik ledových bazénů a všude okolo sníh. To jsou kulisy tradičního saunového maratonu, který se o víkendu uskutečnil ve městě Otepää na jihu Estonska. Letošní ročník byl jubilejním desátým pokračováním závodu, k němuž se sjíždějí otužilci z celého světa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Estonsku se konal saunový maratonVideo: Reuters

 
Článek

K tradičnímu maratonu má ten estonský hodně daleko, přesto se do města, které je známé jako středisko zimních sportů, sjeli závodníci z celého světa.

Foto: Profimedia.cz

Saunový maraton v Estonsku

Cílem závodu je pro maximálně čtyřčlenné týmy absolvovat na trati více než 20 pobytů v různých typech saun. V každé z nich musí vydržet alespoň tři minuty. Bonusové body mohou závodníci získat například za ledové koupele v jezeře či bazénu.

Týmy, mnohdy vybaveny nejrůznějšími převleky a kostýmy, závodí na čas a vyhrává pouze ten tým, který absolvuje pobyt ve všech saunách.

Foto: Profimedia.cz

Saunový maraton v Estonsku

Vířivka pro vítěze

Přibližně tisícovku účastníků tvoří týmy z celého světa. Kromě domácích Estonců, tradičních Finů, Rusů a dalších evropských závodníků, letos tvořili startovní pole i Mexičané či Japonci.

Foto: Profimedia.cz

Saunový maraton v Estonsku

Organizátoři si pro vítěze, kterým se stal tým „Selfie”, připravili tematickou cenu – vlastní vířivku.

Ve Finsku bez sauny ani ránu

Historie saunování sahá až do pátého století před naším letopočtem, kdy kmeny Skytů v euroasijských stepích relaxovaly okolo vyhřátých kamenů, které polévaly vodou.

Foto: Profimedia.cz

Saunový maraton v Estonsku

V Evropě se objevují první zmínky o saunování ve Finsku zhruba v 11. až 12. století. Ačkoliv k dnešním saunám měly ty první hodně daleko, tradici si udržely dodnes a v severských zemích patří saunování k běžným činnostem.

Vyhřáté sauny mají blahodárný vliv na lidské tělo a odstraňují jak fyzickou, tak i psychickou únavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám