Hlavní obsah

Otec se stal taxikářem, aby našel svou dceru. Povedlo se mu to po 24 letech

Novinky, tcs

Některé příběhy mají šťastný konec i po velmi dlouhé době, kdy už v to nikdo nedoufá. Takový je i případ čínského zelináře Wang Ming-čchinga, kterému se ztratila dcera v roce 1994. Díky neutuchající snaze a naději, kterou si Wang nenechal vzít, se podařilo nyní už mladou ženu objevit ve dva tisíce kilometrů vzdáleném městě. Informoval o tom server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Kang Ying se svou dcerou

Článek

Dramatický příběh, který na své vyvrcholení čekal dlouhých dvacet čtyři let, se začal psát 8. ledna roku 1994. Wang Ming-čching tehdy na mostě ve městě Čcheng-tu v provincii S´-čchuan prodával se svou ženou a tříletou dcerkou Čchi-feng ovoce a zeleninu.

I s manželkou byli natolik zaujati zákazníky, že na chvíli dítě spustili z očí. „Bylo to jen pět minut. A moje dcera zmizela,“ popsal okamžiky hrůzy Wang Ming-čching listu West China Daily. Se ženou okamžitě vše nahlásili policii, pátrání ale bylo marné.

Wang Ming-čching s manželkou hledali svou dcerku každý den i noc. Jenže hledat dítě v tehdy třímiliónovém městě (dnes má Čcheng-tu 11 miliónů obyvatel) bylo jako hledat jehlu v kupce sena.

Rodiče vyzkoušeli snad všechny dostupné možnosti, jenže vše bylo marné. Nechali vytisknout desetitisíce letáků, vyšly inzeráty v novinách, Wang nechal zapsat jméno své dcery do internetové databáze zmizelých dětí.

Dceru hledal v taxíku

I když se jim později narodila další dcerka, hledat Čchi-feng nikdy nepřestali. Zoufalý otec v roce 2015 opustil své dosavadní zaměstnání a začal pracovat jako taxikář. „Budu potkávat cestující z celé Číny a můžu se jich ptát, zda neviděli mou dceru,“ uvedl tehdy Ming-čching.

Svůj taxík si oblepil letáky a každého cestujícího se opravdu na dceru zeptal. Za dva roky se potkal s více než 4800 pasažéry. Nikdo z nich neměl o jeho dceři ani potuchy. „Jednoho dne třeba nastoupí do mého auta sama,“ doufal nešťastný otec.

Ming-čching se svou ženou a zvětšenou kartičkou, kterou muž rozdával svým zákazníkům.

Přesto se mužova urputná snaha vyplatila. Jeho netradičního taxíku si totiž všimla média, která zprávu o zoufalém otci zprostředkovala celé Číně. Známé celebrity tehdy nabízely odměnu za informace, která by pomohla Wangovu dceru nalézt.

Ani nabídka odměny nevedla k úspěchu. Zprávu ale zachytil jistý policejní kreslíř, který nakreslil portrét, jak by mohla Čchi-feng vypadat dospělá. Portrét zveřejnil na sociálních sítích a byla to trefa do černého.

Test DNA odhalil pravdu

Zhruba před čtrnácti dny si portrét prohlédla sedmadvacetiletá Kchang Jing z dva tisíce kilometrů vzdáleného Čchang-šu na čínském pobřeží. Portrét jí byl neuvěřitelně podobný včetně malé jizvy na čele. Kontaktovala proto Wanga s tím, že právě ona by mohla být jeho ztracenou dcerou.

Shodovaly se i další detaily - ženě se například dělalo nevolno, když plakala, přesně jako Wangově malé dcerce. Kchang Jing se proto rozhodla podstoupit test DNA, jehož výsledky přišly ženě i rodičům v neděli odpoledne. Kchang Jing opravdu byla jejich dcera.

Wang Ming-čching ve svém taxíku

„Odteď je jsem tu pro tebe. Nemusíš se ničeho bát. Pomůžu ti,“ zněla podle serveru thecover.cn první slova, která Wang řekl své dceři, když s ní poprvé po čtyřiadvaceti letech promluvil po telefonu.

V úterý dopoledne se Kchang Jing setkala se svými biologickými rodiči osobně. Na setkání v Čcheng-tu dorazila i se svým manželem a setkání bylo více než dojemné. „Nemohu vám ani sdělit, kolik nadějí, zklamání a zoufalství jsme si za uplynulých 24 let prožili. A nyní se konečně můžeme setkat,“ sdělil reportérům dojatý Wang.

Žila jen kousek od nich

Kang Jing podle všeho celou dobu vyrůstala se svými adoptivními rodiči necelých dvacet kilometrů od bydliště Wangových. Není jasné, jak k jejímu zmizení došlo, je ale dost pravděpodobné, že byla unesena.

Shledání s matkou

Tento příběh má dobrý konec, v Číně je to ale jen jeden z desítek tisíc. I když neexistují oficiální statistiky, je odhadováno, že každoročně je uneseno na šedesát tisíc dětí, které jsou později prodány k adopci.

Wangovi se nakonec vyplatila nezdolná touha a neochota smířit se s osudem. Díky tomu našel dceru, o které si kromě něj a jeho ženy všichni mysleli, že je navždy ztracená.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám