Hlavní obsah

Osamělé zvíře na La Palmě uvěznila láva, chystá se záchranná akce ze vzduchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojenský dron zachytil na španělském ostrově La Palma zvíře v prázdné nádrži v oblasti, která je ze všech stran obklopena lávou. Ta vytéká ze sopky Cumbre Vieja, jež vybuchla 19. září. Podle španělského serveru tn.com se již připravuje záchranná akce, při níž zvířeti dronem dopraví vodu a krmivo.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na lávu vytékající ze sopky Cumbre Vieja z ptačí perspektivy

Článek

Ze záběrů není jasné, o jaké zvíře jde. První zprávy hovořily o kočce, podle odborníků jde ale spíše o malého psa, konkrétně o pekingského palácového psíka či podobné plemeno. Některé zdroje hovoří i o tom, že jsou v nádrži dvě zvířata.

K nádrži pokryté sopečným prachem, která se nachází u obce El Paraíso, je prakticky nemožné se dostat, neboť oblast je ze všech stran obklopena lávou. Úřady proto chystají záchrannou akci, při níž zvířeti pomocí dronu dopraví alespoň zásoby jídla a vody.

Ze sopky na Kanárech padají kusy lávy velké jako domy

Svět

Podle Sergia Garcia Torrese, jenž má ve španělské vládě na starosti práva zvířat, nyní úřady „čekají na bezpečný okamžik, kdy na místo vyšlou drony”. Využit bude dron Vojenské pohotovostní jednotky – pobočky španělských ozbrojených sil, která je odpovědná za poskytování pomoci při katastrofách.

Erupce vulkánu v masivu Cumbre Vieja na jednom z Kanárských ostrovů, kde žije kolem 85 tisíc stálých obyvatel, začala 19. září. Láva o teplotě až 1240 stupňů Celsia zničila už přes 1100 budov, téměř 500 hektarů půdy a více než 6000 lidí vyhnala z domovů. Horká masa se pohybuje až rychlostí 700 metrů za hodinu, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám