Hlavní obsah

Opravdový Robinson Crusoe žije už 50 let na opuštěném seychelském ostrově

Novinky, BBC, Jakub Kynčl
Victoria (Seychely)

Je to skrytý sen mnoha lidí. Útěk z pracovního shonu na slunný tropický ostrov zní jako zcela nerealizovatelná idylka. Ale je to skutečně tak? Šestaosmdesátiletý Brit Brendon Grimshaw žije na opuštěném seychelském ostrově už 50 let.

Muž žije jako skutečný Robinson Crusoe

 
Článek

Roku 1962 koupil tehdy 36letý Angličan Brendon Grimshaw menší seychelský ostrov, který má na šířku asi jen 800 metrů. Zaplatil za něj tehdy 8000 liber, což je dnes něco okolo 240 tisíc korun. Od té doby na ostrově žije a na to, že by se přestěhoval zpět do civilizace, nepomyslel ani na chvíli. Probouzí se šelestem palmových stromů a příbojem Indického oceánu na jeho maličkou pláž. Jeho příběh popsal list Daily Mail.

Brit tráví svůj běžný den péčí o želvy a ptáky, kteří říkají ostrovu Moyenne domov.

Když ostrov zakoupil, byl zcela pokrytý naplaveninami řas a zarostlý byl tak, že kokosy z palem nikdy nedopadaly až na zem. Brendon však na svém malém ráji neúnavně pracoval, přežíval tropické bouře či nájezdy žraloků. Během let zažil státní převrat na Seychelách, útok zločinců a dokonce prý i spatřil duchy.

Za sousedy má oligarchy a šejky

Seychely jsou rozprostřené celkem na 115 ostrovech a jsou jedním z nejúchvatnějších míst na planetě. Žije zde asi 85 000 lidí. Ostrov Moyenne se nachází nedaleko od ostrova Mahé, kde leží hlavní město Victoria. Od těch okolních, které patří miliardářům, ruským oligarchům a arabským princům se však Moyenne neskutečně liší.

Foto: Profimedia.cz

Starý Brit má ostrov jen a jen pro sebe.

Je doslova obklíčen korálovým útesem, který jej chrání. Na první pohled vypadá divoce a neobydleně. Po pečlivějším zkoumání však návštěvníci mezi stromy spatří skromný dřevěný domek, kde poustevník pobývá. Jeho dům je excentrický a mírně zašlý, tak trochu jako jeho majitel. Vybaven je různými africkými suvenýry, z nichž lze poznat, že Brendon prožil několik let na černém kontinentu. Pracoval tam jako novinář.

Želvy pojmenoval lidskými jmény

Dobrodruha drží na ostrově zejména péče o 120 želv obrovských, které pochází právě ze Seychel. Jenže na většině zbylých ostrovů už byly člověkem vyhlazeny. Brendon se o ně však stará zcela výjimečným způsobem. Označil je identifikačními čísly a dal jim dokonce i jména jako Alice či Florita. Nedaleko domku je nepřehlédnutelná značka: "Prosím, respektujte želvy. Jsou pravděpodobně starší než vy."

Nad želvami se vznáší něco okolo dvou tisíc ptáků, které Brendon přiměl na ostrov létat. Je mezi nimi i několik opravdu vzácných kousků, na které je náležitě hrdý. Jejich přízeň však není levná. Týdně jim doveze pět padesátikilových pytlů rýže, na které ptáci průběžně hodují. Jejich přítomnost však dělá z ostrova nefalšovaný přírodní ráj.

Na Moyenne narazil v poslední den dovolené

Grimshaw dorazil na Seychely poprvé koncem padesátých let, kdy hledal dobrodružství poté, co strávil několik let v Africe.

Začal jsem přemýšlet nad koupí nemovitosti v této oblasti, ale když jsem sem dorazil, nedokázal jsem si najít nic vhodného. Teprve v poslední den dovolené jsem zaslechl o Moyenne. V momentě, kdy jsem stanul nohou na ostrově, věděl jsem, že to je to pravé místo pro mě," uvedl Brendon, který si dal večeři s majitelem, během které se dohodli na podmínkách prodeje.

Měl svého Pátka

Britský Robinson Crusoe našel svůj ráj. A jaký by to byl "trosečník", kdyby neměl po svém boku Pátka. I když poněkud modernizovaného. Grimshaw si najal Seychelana, který mu pomohl přeměnit ostrov na relativně útulné místo. Rene Lafortune byl snaživý, nadšený a měl vztah k přírodě podobně jako Brit. Společně sázeli palmy a mango, uchovávali dešťovou vodu.

"Byla to zničující dřina. Moje ruce byly stále pokryté puchýři," zavzpomínal Angličan a dodal, že ostrov nebyl takovým rájem, jakým je dnes, v mnoha ohledech. "Nebyli tu žádní ptáci. Přivezl jsem jich sem asi deset z vedlejšího ostrova, a ti se takřka okamžitě vrátili. Přivezl jsem další, ale ti také zmizeli. Teprve poté se jich několik vrátilo," dodal Brit, který je začal krmit, a postupně tak na Moyenne začalo létat více a více ptáků.

Nyní už má tekoucí vodu i elektřinu

Stromy pomalu rostly a začaly nést ovoce. Časem se na ostrov dokonce dostala i elektřina, voda a telefonní linka z hlavního ostrova Mahé. "Nedělali jsme tu ale z ostrova národní park či něco obdobného. To opravdu ne. Snažili jsme se jen o to, aby byl pro mě obyvatelný," tvrdí Grimshaw.

Pomocník Rene zemřel před několika lety, a tak jsou nyní jedinými Brendonovými společníky želvy a menší smečka psů. Na samotu si však Angličan ani v nejmenším nestěžuje.

Foto: Profimedia.cz

Výhled na ostrov Moyenne z Round Island.

"Jedinkrát v životě jsem se cítil být opravdu sám. To jsem žil v Londýně. Tam jsem se cítil opravdu mizerně, ale tady? Nikdy," stojí si za svým dobrodruh, který se ale nepovažuje za samotáře. Těší se na návštěvníky, kteří mu často dělají společnost, a lituje toho, že se nikdy neoženil. Uznává však, že nemohl žádnou ženu žádat, aby s ním na takovém místě žila.

Otec s ním na ostrově dožil

Brendonova matka odmítla navštívit Moyenne s tím, že nemá ráda cesty do zahraničí. Jeho sestra se však přestěhovala na hlavní ostrov Mahe se svým manželem a otevřela si tam kavárnu. A když jeho otec Raymond v roce 1981 ovdověl, přijal Brendonovo pozvání a odstěhoval se za ním na Moyenne.

"K mému překvapení se přestěhoval ze Seafordu ve Východním Sussexu ve svých 88 letech za mnou. Strávili jsme tu společně úžasné chvíle a stali se nejlepšími přáteli," zavzpomínal Brendon. Jeho otec zemřel o pět let později a je pohřbený na ostrově hned vedle hrobu, který si Brendon už vykopal sám pro sebe.

Za ostrov mu už nabídli bianko šek

Ale ani v dnešních dnech není skvěle vypadající stařík úplně osamocený. Turisté se totiž mohou přijet podívat na Moyenne z hlavního ostrova Mahe v přepočtu za 300 korun. Musí však respektovat striktní pravidlo, že přespat na ostrově může pouze on sám. Někteří sem jezdí jen proto, aby ho přemluvili k prodeji. Jednou za ním přijel saúdský princ a nabídl mu za Moyenne bianko šek. Brendon však rozhodně neplánuje ostrov prodávat.

"Jediný důvod, proč by někdo chtěl koupit tento ostrov, je výstavba velkého hotelu," je si dobře vědom Angličan, který chce udržet ostrov pokud možno co nejvíce přírodní. Kdo ví, možná ale doufá, že někde objeví zakopaný pirátský poklad, o které se říká, že je pohřben někde na ostrově.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Moyenne je stále nefalšovanou divočinou.

Před dvěma až třemi staletími byly Seychely oblíbeným úkrytem pirátů, včetně nechvalně proslulého Olivera Levasseura, známého jako Buzzard. Ten byl oběšen na Mauriciu v červenci roku 1730. Ten přepadával lodě plující západní částí Indického oceánu a jeho poklady byly zakopány na seychelských ostrovech, včetně Moyenne. Nebo to aspoň tvrdí dávné příběhy.

Našel člověkem vytvořené skrýše

Brendon přiznává, že po koupi ostrova strávil hodně volného času hledáním pokladu, prohlížením starých map a překopáváním tun zeminy a kamenů na dvou místech na ostrově. Na ostrově jsou hroby, které podle všeho patří pirátům. Povedlo se mu najít na ostrově několik menších skrýší, které musely být vytvořeny člověkem. Jestli však alespoň něco nalezl, nehodlá prozradit. Pirátské legendy miluje a jak se zdá, velmi rád je přikrmuje a předává ostatním.

Po jeho smrti bude z ostrova národní park 

Grimshaw vše připravil na moment své smrti, kdy už by měl být ostrov dostatečně chráněný a bude patřit Seychelám jako chráněný národní park.

"Brendon je opravdu takový novodobý Robinson Crusoe. Miluje přírodu, pečuje o ni a je to neskutečný dříč," pronesla na Brendonovu osobu seychelská ministryně životního prostředí.

Anketa

Závidíte Angličanovi jeho život?
Ano
82,8 %
Ne
17,2 %
Celkem hlasovalo 13422 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám