Hlavní obsah

Opportunity vyrazil na výlet po povrchu Marsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PASADENA

Poprvé v historii jsou na jiné planetě dva roboti, kteří zkoumají její povrch. V sobotu totiž americký robot Opportunity sjel z přistávací rampy a jeho šest kol se dotklo povrchu Marsu. Zatímco robot Spirit na počátku ledna na první "vycházku" čekal dvanáct dní, Opportunity k přípravě potřeboval jen týden.

Foto: Krajský úřad Středočeského kraje

Při první výzvě k podání žádostí se již od brzkého rána tvořila fronta před krajským úřadem. Situace se bude pravděpodobně opakovat.

Článek

Opportunity do vesmírného střediska NASA zaslal fotografie, na kterých je vidět, že sjezd z přistávací rampy přežil bez úhony. Příkaz, jenž vozítko uvedl do chodu, vědci vyslali v 9:26 SEČ. Asi 90 minut poté do Pasadeny dorazila zpráva, v níž Opportunity potvrzuje, že vyrazil na cestu. "Nyní by už měl být na povrchu," řekl manažer mise James Erickson.

První data, která robot poslal prostřednictvím sondy Mars Odyssey, kroužící na orbitu planety, naznačují, že planina Meridiani skutečně obsahuje krystalizovaný hematit. To byl jeden z hlavních argumentů pro výběr tohoto místa pro přistání. Opportunity by měl být v příštích dnech zahájit detailní průzkum povrchu Marsu, informoval Chris Salvo z Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Reklama

Související témata:

Související články

Spirit obnovil spojení se Zemí

Spojení s pojízdným robotem Spirit, které bylo zřejmě kvůli technické závadě ve středu večer přerušeno, se v pátek podařilo obnovit. Americký Národní úřad...

Výběr článků

Načítám