Hlavní obsah

Opeření dravci se slétli do Opočna

Novinky, Vladislav Prouza
Opočno

Opočno, kde před dvaapadesáti lety vznikl Československý klub sokolníků, se stalo místem sletu opeřených dravců z celé Evropy. Chovatelů dravých ptáků defilovalo na nádvoří opočenského zámku ve čtvrtek okolo stovky.

BEZ KOMENTÁŘE: Dravci se sjeli do OpočnaVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Počet příznivců sokolnictví s pětitisíciletou tradicí, zapsaného v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, v Česku poslední roky roste. České sokolnictví vzniklo okolo devátého století za Velkomoravské říše, dnes je v Česku několik stovek sokolníků.

„Evidujeme jich okolo pěti set padesáti. Zájemce o sokolnictví se musí zprvu stát myslivcem a posléze složit sokolnické zkoušky. Sehnat dravého ptáka dnes není větší problém. Všechny pocházejí z domácích chovů. Cvičí se od mláděte pro lov zhruba rok,“ přiblížil šéf sokolnického klubu Jiří Veselý.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Britský sokolník svého orla miluje.

Ceny ptačích dravců oproti minulosti, kdy Němci vyvažovali sokola stěhovavého trabantem, výrazně klesly. Chovatelé z Česka pro lov nevhodné ptáky nezřídka vypouštějí do volné přírody. „Sokolnictví je dnes jakožto nejstarší způsob lovu populární,“ doplnil předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Janota.

Česku může množstvím sokolníků k počtu obyvatel konkurovat Velká Británie s jedenácti tisíci vyznavači sokolnického řemesla s nepřerušenou tradicí od středověku. Angličané letos přijeli do Opočna vesměs se skalními orly. „Jde o jedinečného dravce a mám ho rád,“ chválil opeřeného svěřence britský sokolník.

Zvíře ulovené dravcem zbytečně netrpí, říká sokolník

Krom orlů, kteří jako jediní z opočenského sletu jsou schopní ulovit srnu, byli v Opočně k vidění sokoli, káňata, jestřábi nebo rarohové specializovaní na mnohem skromnější kořist. Lovecké dovednosti opeření dravci letos předvedou v 39 honitbách v širokém okolí Opočna. „Lovy od čtvrtka do soboty ukončí výřad ulovené zvěře, k níž se chováme ohleduplně,“ podotkl Veselý.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Orla přivezl do Opočna i sokolník Michal z Prahy.

Zvěř ulovená v souladu se zákony přírody dravými ptáky netrpí tolik, jako po zásahu kulkou. Smrt z nebe přijde tiše bez stresu přesným úderem tvrdého zobáku do lebky. Oběť dostane na rozdíl od zaměření zorným polem puškohledu šanci z dosahu přirozeného predátora včas zmizet.

Zvíře se údajně netrápí jako rukou špatného střelce. „Usmrcení je velmi rychlé. Zvíře se zbytečně nepotácí ve smrtelných křečích,“ popsal způsob napohled krutého lovu jeden ze sokolníků. Ptákům padnou za oběť slabší kusy mající mizivou šanci přežít zimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám