Hlavní obsah

Opera odehrála koncert pro rostliny: Příroda zabrala místo, které jsme jí sebrali

Barcelonská opera Liceu v úterý poprvé po více než třech měsících nucené přestávky kvůli epidemii covidu-19 otevřela své dveře – první koncert však odehrála velmi neobvyklému publiku. Místo lidí totiž v hledišti „usedlo” bezmála 2300 pokojových rostlin. O nezvyklé akci, která měla poukázat na těžkosti doby po koronaviru a podpořit hodnoty umění, hudby a přírody, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První koncert barcelonské opery po karanténě byl určen pokojovým rostlinámVideo: AP

 
Článek

„Příroda zabrala místo, které jsme jí sebrali,“ uvedl výkonný producent Eugenio Ampudio při odpolední zkoušce, kdy už všech 2292 rostlin čekalo na svých místech v hledišti na večerní představení. „Můžeme rozšířit naši empatii? Začněme s uměním a hudbou, v úžasném divadle, pozváním přírody,“ dodal producent.

Rostliny si na koncertě, který umožnil nedělní konec španělského stavu nouze, vyslechly skladbu Crisantemi od italského skladatele Giacoma Pucciniho. Smyčcový kvartet byl vybrán pro svou tesknou melodii.

Po představení, které je vysíláno i on-line, budou rostliny věnovány zdravotníkům, kteří za epidemie covidu-19 stáli v první linii.

Dona Giovanniho vyměnila za supermarket. Operní zpěvačka pomáhá doplňovat zboží

Koktejl

„Jsme na konci jedné éry, což podle mě hodně znamená,“ uvedl Ampudio. „Když jsem blíž rostlinám, cítím se blíž sám sobě... A cítím se mnohem blíže k lidem než kdy dřív, i když nikoho nemůžu obejmout,“ vysvětlil motivaci k uspořádání nezvyklého projektu producent.

Španělsko se za pandemie stalo jedním z nejhůře zasažených států světa. V zemi zemřelo více než 28 tisíc lidí a přes 246 tisíc se jich koronavirem nakazilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám