Hlavní obsah

Opéct si toast vlastní silou? Úkol skoro nemožný

Novinky, vps

Víte, kolik energie každý den spotřebujete? Takovou otázku si položil jeden švédský student a v rámci své absolventské práce se rozhodl provést „menší“ experiment. Oslovil německého cyklistu Roberta Forstemanna, aby zkusil vyprodukovat dostatek energie k opečení toustu, a ukázal tak, kolik námahy to stojí.

Foto: Reuters

BEZ KOMNENTÁŘE: Cyklista svou jízdou na rotopedu opekl toast

Článek

Experiment vymyslel Nathan Grossman ze stockholmské Akademie dramatických umění. Chtěl tím názorně předvést, kolik energie lidé spotřebují v porovnání s tím, kolik jí mohou vytvořit.

Postup byl jednoduchý. Německý olympionik známý svými masivními stehenními svaly měl šlapat na rotopedu připojeném k 700wattovému toustovači. Jakmile by přestal šlapat, toust by vyskočil ven.

Z videa je patrné, že Forstemann se do experimentu pustil opravdu naplno. Jeho tvář se po chvíli stáhla do bolestivého výrazu a srdce mu bušilo jako o závod.

Toust ale nakonec dokázal opéct. Studenti naměřili, že vyprodukoval 0,021 kWh. Pro srovnání ještě uvedli, že pro jízdu autem by bylo potřeba 180 „Forstemannů“ a k letu letadlem hned 43 tisíc.

Uspět v této výzvě zkoušeli ještě švédská lyžařka Ida Ingemarsdotterová a veslař Lassi Karonen. Ani jeden z nich však nedokázal vyprodukovat dostatečné množství energie.

Grossman video natočil už v dubnu jako součást své absolventské práce, na internetu ho zveřejnil minulý týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám