Hlavní obsah

Olomoucká zoo získala dvě pandy červené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomoucká zoo získala do svého chovu dva samce pandy červené, která patří mezi ohrožené druhy zvířat. Samci této stromové šelmy byli na jaře přivezeni z francouzské zoologické zahrady Parc Zoologique et Château de la Bourbansais, kde se narodili loni v červnu. Pandy červené budou moci návštěvníci vidět nedaleko pavilonu žiraf.

Foto: Profimedia.cz

Panda červená (ilustrační foto).

Článek

„Věříme, že jsme pro návštěvníky připravili nečekané překvapení a velkou novinku. Pandy jsme tak návštěvníkům nadělili k 65. výročí Zoo Olomouc, které připadá na měsíc červen tohoto roku,“ uvedl ředitel olomoucké zoo Radomír Habáň. Samci Francois a Gérard jsou podle něj v pořádku a už si zvykají na nový domov.

Pandy červené, které v Česku chovají například zoo v Ostravě a Brně, patří mezi ohrožené druhy zvířat. Největší hrozbou je pro ně úbytek přirozeného prostředí. Panda červená je podle novějších studií jediným žijícím druhem z čeledi pandovití, zatímco černobílá panda velká je ve skutečnosti specializovaným druhem medvěda z čeledi medvědovití. Panda červená je plachá noční šelma. Obývá lesy s bambusovým podrostem v Nepálu, Indii, Bhútánu, Myanmaru a jižní Číně.

Slonice Rání otevřela všechny typy zámků, vzpomíná ošetřovatel z Liberce

Koktejl

V jídelníčku pandy červené převládá bambus. „Pochutná si však i na zelenině, ovoci a trávě. Nepohrdne ani vejci nalezenými v ptačích hnízdech. Pandy žijí samotářsky, vyhledávají se jen v době rozmnožování. Dorozumívají se specifickou vokalizací, která evokuje kvičení. Dožívají se až 14 let,“ podotkla mluvčí svatokopecké zoo Iveta Gronská.

Zoo na Svatém Kopečku má otevřeno celoročně a patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Na ploše 42 hektarů chová čtyři sta druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o více než 1700 jedinců. Zřizovatelem zoo je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba půlku částky potřebné na provoz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám