Hlavní obsah

Olomoucká zoo se chlubí zubřími mláďaty

Hned dvěma čerstvými přírůstky ve svém zubřím stádu se může pochlubit Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce. Otcem obou mláďat je podle mluvčí zoo Ivety Gronské jeden samec, který našel zalíbení u dvou samic.

Olomoucká zoo se chlubí zubřími mláďaty

„Jejich pohlaví se zatím nepodařilo ošetřovatelům určit, jelikož jejich rodiče nikoho do blízkosti potomků zatím nepustí,“ konstatovala mluvčí zahrady.

Olomoucká zoo chovala zubry evropské již v letech 1973 až 1986. Jejich chov tu pak obnovili před sedmi lety s příchodem samce ze Švédska a dvou samic z Bratislavy. „V jejich průběhu se již podařilo úspěšně odchovat sedm mláďat,“ poznamenala Gronská.

Největší savec Evropy je přísně chráněným zvířetem a jeho početní stavy se díky mnohaletému úsilí chovatelů v několika zemích postupně zvyšují. Samci dosahují hmotnosti až 920 kilogramů, samice o polovinu méně. V zajetí se může zubr dožít v průměru až 26 let. Denní příjem potravy se pohybuje mezi 30 až 60 kilogramy.

Domovinou zubra evropského byla Evropa a část Asie. Obýval lesní a lesostepní biotopy. „Lov a devastace přirozeného prostředí ho však přivedly na hranici vymření. V přírodě byl počátkem 20. století vyhuben. V té době se naštěstí nacházelo několik zvířat u soukromých chovatelů,“ podotkla Gronská.

Největší stáda jsou v Polsku

V roce 1925, kdy bylo zahájeno jednání o záchraně zubrů, jich zůstávalo naživu posledních zhruba 60. V roce 2016 již celkový počet zubrů dosahoval 6573 jedinců, z toho 4472 jich žilo ve volné přírodě.

„Největší stáda současnosti žijí v Polsku v části Bělověžského pralesa. V současné době dochází k repatriaci tohoto druhu i v dalších zemích Evropy a Asie. Ve vojenském prostoru v Milovicích byla také vypuštěna skupina zubrů, která se tu i rozmnožuje,“ doplnila Gronská.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků