Hlavní obsah

Olomoucká zoo odchovala vzácné jeřáby

Právo, mhr, VH
Olomouc

Hned dvěma mláďaty vzácného jeřába mandžuského, který je v oblasti svého přirozeného výskytu symbolem štěstí, věrnosti a dlouhověkosti, se chlubí Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce. Jde o chovatelský úspěch, protože vyklubání dvou mláďat je u tohoto druhu sice běžné, ale většinou se podaří odchovat jen jedno mládě.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Mláďata jeřábů mandžuských (na snímku vlevo) se svými rodiči

Článek

„Nám se letos díky péči rodičovského páru i velkému úsilí ošetřovatelského týmu podařilo odchovat obě mláďata,“ uvedla zooložka Libuše Veselá.

Podařilo se to podle ní i přesto, že jejich matka měla před lety úraz na zobáku a nemůže ho proto úplně dovřít do špičky, uchopit drobné kousky potravy a dávat je mláďatům. Vybírá proto ty větší.

„Bylo kvůli tomu zapotřebí jeřábům neustále dodávat velké množství krmiva, myší, hmyzu, jednodenních kuřat, rybiček, červů i míchanice různé stravy,“ konstatovala zooložka s tím, že jedno mládě je sameček, druhé samička.

Chov jeřábů mandžuských začal v olomoucké zoo v roce 2002. „Zatím se tu podařilo odchovat dvacet mláďat,“ poznamenala mluvčí zoo Iveta Gronská.

Jeřáb vlastním tělem chránil svou rodinu před aligátorem

Koktejl

Ta poslední přišla na svět koncem dubna a od té doby již povyrostla natolik, že je chovatelé mohou představit i veřejnosti.

Jeřáb mandžuský je s rozpětím křídel až 250 centimetrů druhým největším druhem jeřába.

Jde o typického obyvatele mokřadů. Hnízdí hlavně na Sibiři, Kurilských ostrovech a Sachalinu. Na podzim odlétají tito opeřenci do Koreje, Japonska, Číny a dalších zemí východní Asie, kde přezimují.

Kvůli koronaviru zůstaly vejce na Moravě

Hlavní hnízdiště jeřába mandžuského je nyní v Khinganské státní přírodní rezervaci v Rusku.

Vznikla poté, co na začátku 80. let minulého století došlo v souvislosti s rozvojem zemědělství k vysoušení bažin a jeřábi ztráceli zdroje přirozené potravy. Jejich počet klesl až na kritické hodnoty. Svou stopu už má v rezervaci i olomoucká zoo.

„V roce 2016 jsme do ní dodali dvě vejce, z nichž se tam úspěšně vyklubala mláďata. Měli jsme z informace, která z rezervace přišla, velkou radost,“ vzpomněla Gronská.

Vzácní jeřábi Putina neposlechli a na jih neodletěli

Evropa

Původně měly do Ruska odletět i dvě vejce, z nichž se nakonec letos vyklubaly přírůstky v olomoucké zoo.

„Přesun oplozených vajec do rezervace se nepodařilo realizovat kvůli omezení mezistátního cestování v souvislosti s pandemií koronaviru. Proto vejce zůstala pod rodiči,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám