Hlavní obsah

Okolo Aljašky pluje 15 kilometrů dlouhý sliz neznámého původu

Novinky, Jakub Kynčl

Něco velkého a podivného pluje Čukotským mořem mezi vesnicí Wainwright a městečkem Barrow. Lovci z Wainwrightu zaregistrovali něco nezvyklého již v minulém týdnu, ale teprve nyní zjišťují rozsah podivné hmoty. Je to tenké, tmavé, působí to jako určitá forma slizu a plaví se to napříč studenými vodami Arktidy. A nikdo neví, co to přesně je.

Článek

Podivnou hmotu už začala zkoumat i americká pobřežní hlídka, která je ovšem podobně bezradná jako obyvatelé oblasti, okolo které se podivný sliz prohání. Prozatím tedy alespoň odborníci odebrali vzorky, aby mohli v laboratoři zkusit poodhalit tajemství tmavé hmoty.

Lovci se nejprve domnívali, že by mohlo jít o vážné znečištění vod a měli za to, že jde o ropnou skvrnu. Brzy se však ukázalo, že o ropu nejde. Jaký je tedy původ hmoty je zatím nejasné.

"Je to zcela jistě přírodního původu. Podle struktury a typu zápachu musí jít i nějakou formu mořského organismu. Nejde o žádný produkt a ani to nemá charakteristické rysy ropy," uvedl Terry Hasenauer z pobřežní hlídky.

Místní obyvatelé si však  jasně stojí za jedním - nic podobného ještě v oblasti svého bydliště nikdy nespatřili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám