Hlavní obsah

Oficiálně nejstarší pandě v zajetí je 37 let

Pandí samička Ťia-ťia se stala oficiálně nejstarší pandou žijící v zajetí. Oznámil to v úterý Blythe Ryan Fitzwilliam, který patří mezi sudí, kteří rozhodují o zápisech do Guinnessovy knihy rekordů. Panda v srpnu oslaví 37 let, což je v přibližném přepočtu na lidský věk sto let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ťia-ťia, nejstarší panda žijící v zajetíVideo: Reuters

 
Článek

Narodila se v Číně a v roce 1999 skončila v hongkongské zoo jako dárek u příležitosti oslav 2. výročí předání Hongkongu pod čínskou správu.

Ťia-ťia, jejíž jméno v překladu znamená dokonalost, překonala rekord pandy Tu-tu. Ta se dožila 36 let a 11 měsíců a většinu života strávila v zoo v čínském Wu-chanu.

Podle doložených fotografií se Ťii daří dobře, ale výkonná ředitelka zoologické péče v hongkongské zoo Suzanne Gendronová řekla listu South China Morning Post, že má zdravotní potíže a musí brát léky. Má prý oční zákal a trpí vysokým krevním tlakem.

„Ale těší nás, jak si stále dobře vede, i když je velmi, velmi stará,“ řekla. Veterinářka Paola Martelliová řekla, že se Ťia-ťia stále snaží pohybovat se. „Více spí a postupně omezuje svou aktivitu.” sdělila.

Pandy velké se na svobodě dožívají v průměru 18 až 20 let a v zajetí žijí většinou o pět let déle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám