Hlavní obsah

Odvážlivci riskovali, aby zachránili laň ze zmrzlého jezera

Novinky, Markéta Klánská
Kenora

Zima je roční období, které je pro živočichy ve volné přírodě náročné. Nejenže se v mrazu těžko hledá potrava, zimní krajina ještě přináší jiné záludnosti. Čerstvě zamrzlé jezero je jednou z nich. Jedna laň se o tom počátkem týdne v kanadském Ontariu na vlastní kůži přesvědčila. Měla však štěstí v neštěstí, na bruslích jí na pomoc přijeli tři odvážní zachránci.

Článek

Ne všichni lidé dokážou nečinně přihlížet k utrpení druhých, a to ani v případě, že trpícími jsou zvířata. Když na čerstvě zamrzlém jezeře Black Sturgeon Lake nedaleko Kenory v Ontariu uvízla laň, dva muži ji přijeli zachránit a třetí z nich celou akci dokumentoval na kameru.

Na záběrech, které pořídil 33letý Steph Foidart z Kanady, jsou vidět jeho přátelé, jak se přibližují k lani s postrojem. Plaché zvíře se jim z posledních sil bránilo, a tak se jim zprvu vůbec nedařilo postroj uvázat. Nakonec ale lani úspěšně zahákli kus popruhu kolem předních končetin a odtáhli ji z ledové plochy do bezpečí.

Laň nabrala síly a utekla

„Laň se má dobře! Utekla hned druhý den poté, co na břehu jezera nabrala nové síly. Natáčení videa jsem utnul, abych kamarádům pomohl laň vyzvednout na břeh,“ vysvětlil v komentářích autor videa Foidart.

Podle nejistého chování sice muži pravděpodobně nepatřili k profesionálním ochráncům přírody, to ale nijak neznevažuje jejich hřejivý čin, při kterém na nepříliš silném ledě riskovali i své zdraví. Pochvalně se o nich vyjádřil v komentářích také uživatel jménem StarCat73: „To je úplně úžasné. Přeji si, aby mělo více lidí takový soucit. Svět by byl mnohem krásnější, kdyby se více lidí chovalo jako ti muži.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám