Hlavní obsah

Odtajněné UFO složky: armáda zakročila proti domnělé invazi vetřelců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie ve čtvrtek zveřejnila dalších 35 dosud tajných složek o pozorováních neidentifikovatelných létajících objektů (UFO). Složky čítající dohromady 8500 stránek dokladují zprávy o pozorování záhadných úkazů od 50. let, informovala agentura Reuters. Některé složky přitom jasně ukazují, že mnohé případy brala britská vláda až nadmíru vážně.

Foto: Profimedia.cz

Velká Británie odtajnila nové UFO složky.

Článek

Většina odtajněných složek pokrývá období 1997 až 2005. Obsahují fotografie, nákresy a popisy létajících talířů, ale také dopisy, jimiž očitým svědkům na hlášení o UFO odpovídalo britské ministerstvo obrany. Samotní vojáci či letci RAF přitom byli mezi těmi, kteří o záhadných objektech ve tvaru kruhu či medúzy referovali.

Jeden archivní spis odhaluje, jak bylo královské letectvo jednoho rána roku 1967 bombardováno telefonáty obyvatel jižní Anglie, kteří po probuzení spatřili šest malých objektů letících v dokonalém šiku od ostrova Sheppey nad Bristolský kanál. Kvůli údajné "invazi vetřelců" byla mobilizována armáda i vojenská rozvědka.

Planý poplach

Později se ukázalo, že šlo o dílo studentů z Farnboroughské technologické školy. Podle experta na UFO Davida Clarka však tato zkušenost vyvolala otázky, zda by Británie byla připravena, kdyby mimozemšťané opravdu přiletěli.

V jednom ze záznamů svědek tvrdí, že byl v říjnu roku 1998 "unesen" mimozemšťany poté, co nad svým londýnským domem spatřil stroj "ve tvaru doutníku s velkými raketami na každé straně místo křídel". Během pozorování se prý čas vrátil o hodinu. Ministerstvo obrany vyděšenému muži odepsalo, že šlo pravděpodobně o vzducholoď. Návrat v čase byl podle ministerstva důsledkem přechodu na zimní čas v onu noc.

Bez vysvětlení

Jedna ze složek popisuje zkušenost penziovaného důstojníka RAF, jenž tvrdil, že spatřil UFO během dovolené na Srí Lance v dubnu 2004. Na důkaz zaslal britskému ministerstvu obrany i fotografie. "Spatřil jsem částečnou svatozář na obloze, o nějakou minutu později zahřmělo, po další chvíli se objevil prstenec podobný koblize," uvedl bývalý letec. Britské ministerstvo obrany mu doporučilo, aby se obrátil na srílanskou vládu.

UFO

Zkratka anglických slov Unidentified Flying Object (neidentifikovaný létající předmět) označuje předmět na obloze, jehož původ nelze racionálně vysvětlit.

V obecném povědomí pojem splynul s mimozemskými "létajícími talíři“.

Podle odborných studií lze přirozeně vysvětlit zhruba 97 procent nahlášených pozorování UFO. 

Reklama

Související články

Nad Jeruzalémem se objevilo UFO

Ufologové z celého světa se nemohou nabažit nejnovějšího sledování neidentifikovatelného objektu, které natočili nezávisle na sobě nejméně tři lidé...

Výběr článků

Načítám