Hlavní obsah

Odstřel 30patrové budovy na Floridě způsobil malé zemětřesení

Novinky, Jakub Kynčl

V USA stovky lidí z dálky sledovaly odstřel budovy 1515 Tower, která byla postavena roku 1974. Ve své době to byl nejvyšší obytný dům na celé Floridě. Jenže budova byla vážně poškozena během hurikánů v roce 2004, už několik let nebyla obydlená a tamější lidé odsouhlasili odstřel budovy, která jim připomínala smutnou minulost.

Článek

West Palm Beach byla dějištěm smutného odstřelu, během kterého se v neděli 14. února zřítila k zemi 30patrová budova 1515 Tower. Exploze vyvolala několik otřesů, z nichž nejsilnější měl sílu 0,15 stupně Richterovy škály, což je unikát. Odstřelené budovy totiž většinou žádný významněji měřitelný otřes nezpůsobí.

Pád budovy vytvořil bezmála 13 metrů vysoký oblak prachu, který zasáhl nejbližší okolí. Samotné exploze dosáhly síly 138 decibelů, což je za hranicí, která může trvale zničit lidský sluch. Nejbližší okolí však bylo vyklizeno a samotný odstřel proběhl přesně podle představ pyrotechniků.

Zatímco mnozí místní obyvatelé slzeli smutkem, ředitelka firmy provádějící odstřel Lisa Kellyová slavila a radovala se. "Byla jsem nervózní, bylo to hodně zodpovědnosti. Nakonec to bylo ale perfektní, samotná demolice byla krásná. Slzím, nemohla jsem chtít nic víc, už asi stárnu. Bylo to sladké," komentovala odstřel Kellyová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám