Hlavní obsah

Odskočila si na záchod a našla 60 let staré dopisy ze zříceného letadla

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Courmayeur

Je tomu už 60 let, co se poblíž vrcholu hory Mont Blanc zřítilo letadlo přezdívané Malabar Princess. Kromě 48 cestujících převáželo i dopisy, které se nikdy nedostaly na určenou adresu. Po více než půl století však mnoho z nich náhodou našla britská studentka Freya Cowanová, a to pod nánosem sněhu.

Foto: Profimedia.cz

Desítky dopisů z havarovaného letadla našla britská studentka.

Článek

Ačkoli se záchranáři osudného 3. listopadu 1950 snažili obětem neštěstí pomoci, bylo již pozdě. Nikdo ze 40 cestujících a osmi členů posádky nepřežil. Jednalo se o let z Bombaje do Londýna s mezipřistáním v Ženevě.

Později se našlo pouze několik dopisů, které byly doručeny adresátům, ale nikdy ne v takovém rozsahu.

Cowanová se do Alp vydala spolu s dalšími studenty geografie na exkurzi, jejíž cílem bylo přezkoumání vlivu globálního oteplování. Nikdo nečekal, že kromě několika nových poznatků skupina objeví i čtyři svazky korespondence, v nichž se dochovalo několik desítek dopisů a blahopřání k narozeninám.

Myslela si, že jde o vtip

Dvaadvacetiletá studentka našla pytel s dopisy ve chvíli, kdy se odtrhla od skupiny a potřebovala si odskočit. Na dopisech stálo ‚Bombay 1950‘.

„Myslela jsem si, že je to nějaký vtip. Jen pár minut předtím jsme si totiž o leteckém neštěstí povídali,“ uvedla Cowanová.

Pytel korespondence nalezený po 60 letech směřoval do Spojených států a některé adresáty se již podařilo najít.

Reklama

Výběr článků

Načítám