Hlavní obsah

Ochránci zvířat vyzývají nepřijmout peníze z "krvavého" kalendáře Kobzanové

Novinky, Gabriela Wolfová
Praha

Diana Kobzanová fotografiemi ve svém novém kalendáři šokuje. Dokonce natolik, že zástupci mezinárodní organizace pro práva zvířat PETA vyzvali v dopise organizaci Helppes, které má putovat výtěžek z prodeje kalendáře, aby peníze nepřijala.

Článek

Diana Kobzanová na fotografiích pózuje s mrtvým prasetem, představuje prostředí zabijačky, pózuje uprostřed draní peří, s koněm nebo u traktoru. Kalendář má představit vesnické prostředí.

Kalendář pro příští rok ale pořádně zvedl za židlí zástupce světové organizace na ochranu zvířat PETA. Pobouřil je natolik, že vyzvali organizaci Helppes, která cvičí asistenční psy pro handicapované lidi, aby nepřijala výtěžek z kalendáře, který má na její konto putovat.

"Velmi Vám zdůrazňuji, abyste odmítli všechny dotace z prodeje kalendáře, který znázorňuje obraz strašné krutosti na zvířatech. Zvířata jsou chovaná jen pro porážku, tráví svůj krátký a pekelný život v tmavých a strašlivých podmínkách, oddělená od všeho přírodního a důležitého pro ně, a je popíráno jejich právo socializovat se a vychovávat svá mláďata," píše se v dopise zástupce organizace PETA Abi Izzarda.

"Většina z těchto zvířat poprvé dýchá čerstvý vzduch a hřeje se na slunci v okamžiku, kdy jsou nakládána do kamiónů a vezena do mučíren, kde mnohým z nich je podřezán krk, když jsou stále při vědomí," tvrdí drsně zástupce PETA.

"Přijde mi to blbost. Jde o jednu jedinou fotku ze zabijačky. Prase, které na fotografii je, bylo zabito stejně jako prasata na jakékoli jiné zabijačce. Teď jsem viděla reklamu, kde byl na vidlici napíchnutý kapr a to nikoho nepobuřuje. Zabijačka znázorňuje klasický český venkov. Chápu, že je to rozzuřilo, když znají jenom fish and chips. Zajímalo by mě, jestli jim do toho obalovanýho těstíčka skáčou ty ryby živý," řekla Novinkám Kobzanová.

"S Helppes pracuji třetí rok. Peníze od nás přijmou. Jestli s tím má PETA problém, tak bych ocenila, kdyby oni přispěli z vlastních kapes na výcvik asistenčních psů. To ale nenabídli. Psát dopisy umí každý," dodala Kobzanová.

Za jejím názorem stojí i produkce kalendáře. "Podivuji se nad tím, jak velký zájem o celý svět má vaše organizace, jinak si totiž nedokážu vysvětlit, že jste našli weby České republiky a tam právě naši fotku. Skutečně obdivuji tým lidí, který se tímto pravděpodobně celé hodiny, celé dny zaobírá," odpověděla nadaci PETA za produkci kalendáře Jitka Moravcová.

Reklama

Výběr článků

Načítám