Hlavní obsah

Oceán na brazilské pobřeží vyplavil stovky mrtvých tučňáků

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio Grande do Sul

Více než stovku tučňáků vyplavil oceán ve čtvrtek na brazilskou pláž poblíž města Magisterio. Podle expertů za hromadný úhyn tučňáků může znečištění. Vody podél brazilského pobřeží jsou plné odpadu a také ropy. Právě na tu jsou tučňáci velmi citliví a i malé množství suroviny je může stát život.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky mrtvých tučňáků na brazilském pobřežíVideo: Reuters

 
Článek

Podle specialistů zemře devadesát osm procent tučňáků ještě před tím, než se dožijí jednoho roku života. Mnoho z nich uvízne na břehu, když hledají potravu a oddělí se od zbytku hejna.

Pro tučňáky je obvyklé v tomto ročním období migrovat do Brazílie. „Tučňáci připlouvají z jižního cípu Jižní Ameriky a také z Argentiny a do Brazílie dorazí většinou mezi červnem a prosincem,“ uvedla bioložka Virginia Petryová.

Nicméně biologové věří, že za smrt tučňáků mohou především igelitové sáčky plovoucí v oceánu. Tučňáci si je často spletou s potravou, a jakmile je požijí, sáčky jim zablokují trávicí ústrojí a oni už nedokážou přijímat další potravu.

Další metlou těchto krásných ptáků je i ropa, která se do oceánu dostává často při údržbách lodí. I malé množství ropy je přitom pro tučňáky smrtelné. „I když jim na těle ulpí jen malé množství ropy, je to pro ně smrtelné. Nemohou si pak totiž udržet svoji tělesnou teplotu a zemřou zimou,“ podotkla Petryová.

Biologové odebrali vzorky a nyní se pokusí určit, co smrt takového množství tučňáků zapříčinilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám