Hlavní obsah

Obyvatele vesnice u uranového dolu trápí záhadná spavá nemoc

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhadná spavá nemoc, s níž si lékaři nevědí rady, už dva roky trápí obyvatele vesnice Kalachi ležící na severu Kazachstánu. Spekulovalo se, že za ní může stát nedaleký uranový důl, testy však nic takového neprokázaly, napsala agentura Reuters.

Záhadná spavá nemoc postihla obyvatele kazachstánské vesniceVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

První případ nemoci se ve vesnici, které se teď přezdívá „Ospalá díra“, vyskytl na začátku roku 2013. Od té doby zaznamenali lékaři příznaky u 126 obyvatel z celkových 600.

Záhadná nemoc způsobuje u postižených náhlou spavost, přičemž ve spánku mohou strávit i několik dní. Dále trpí halucinacemi, vysokým krevním tlakem a ztrátou paměti. Místní lékaři nemocné podrobně vyšetřovali, na nic však nepřišli.

„Nikdy jsem se s takovou nemocí nesetkal od ukončení studia. Hledal jsem na internetu, ale nenašel jsem žádné záznamy s podobnými příznaky v Kazachstánu, dokonce ani ve světě,“ řekl lékař Kabdrašit Aljmaganbetov z nedaleké nemocnice.

Mnoho vesničanů věří, že za vše může uranový důl ležící zhruba 600 metrů daleko v přilehlé vesnici Krasnogorsk. Na místě se vystřídali různí lékaři a odborníci na radiaci nebo životní prostředí, ale ve vesnici podle nich zvýšená úroveň radiace není. Testy také prokázaly, že přítomnost těžkých kovů ve vodě a půdě je v obci na běžné úrovni.

Podle kazašských úřadů bylo za uplynulé dva roky provedeno celkem 7000 různých testů, přičemž žádný z nich neprokázal vliv radiace. Příčina nemoci se tak stále zkoumá. Místní samospráva teď začala obyvatele přemisťovat, protože v lednu došlo k výraznému nárůstu nemocných. Přestěhování by mělo být dokončeno v květnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám