Hlavní obsah

Obří masakr stovek kulohlavců, o život bojují poslední z nich

Novinky, ČTK, Jakub Štěpánek

Stovky kytovců, zejména kulohlavců, uvázly na pobřeží Tasmánie. Tamní úřady napočítaly přes 400 živočichů, většina z nich zahynula a poslední jedinci bojují o život. Má se jednat o jedno z nejtragičtějších hromadných uhynutí kytovců v oblasti v historii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na mělčině u Austrálie uvízlo skoro 500 kytovcůVideo: AP/Reuters

 
Článek

O kytovcích, kteří uvázli na západním pobřeží Tasmánie, informovaly v pondělí tamní úřady. Původně se mělo jednat o zhruba 270 kulohlavců a dalších kytovců, ve středu ale byla objevena další skupina čítající asi 200 zvířat. Zachráněno bylo pouze asi 50 z nich, takové číslo přesto považují záchranáři, kteří zvířatům pomáhají zpět do hlubin, za úspěch.

Proč tolik kytovců uvázlo na mělčině není zcela jasné, i když k podobným situacím v menším měřítku dochází poměrně často. Vědci se ale domnívají, že mezi příčinami mohou být nemoci, pronásledování predátorem, odliv nebo dezorientace.

Kosatka, která za sebou dva týdny tahala mrtvé mládě, znovu porodila

Koktejl

„Tak velké uhynutí jsme tu neviděli nejméně deset let," uvedl v pondělí Nic Deka, manažer australské vládní agentury na ochranu divoké přírody, který sleduje situaci na místě. To však ještě netušil, že budou objeveni další mrtví savci. Celkem jich u pobřeží zahynulo zatím asi 380, což je jedno z nejvyšších zaznamenaných čísel v historii oblasti, uvedla BBC.

Čas hraje proti nim

Tasmánské úřady uvedly, že komplikované záchranné akce budou probíhat do té doby, dokud někteří kulohlavci budou naživu. Záchranáři se spoléhali také na odliv moře, který měl akci usnadnit.

„Dokud jsou ve vodě, pořád mají naději na přežití. Ale s postupujícím časem jsou stále víc a víc vyčerpaní,” řekl Deka. Aktuálně mají bojovat o život poslední desítky jedinců. Dodal, že úřady rovněž budou pracovat na odstranění mrtvých těl kytovců. Kulohlavci, kteří patří do čeledě delfínovitých, plavou většinou ve skupinách o deseti až třiceti kusech.

Reklama

Výběr článků

Načítám