Hlavní obsah

OBRAZEM: V Německu otevřeli obří halu s umělými tropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRAND BEI BRIESEN

Sen Středoevropanů o nedalekých tropech se v Braniborsku stal skutečností. Poblíž obce Brand v hale zkrachovalého výrobce vzducholodí CargoLifter, otevřel malajský investor obří umělý tropický zábavní park. Návštěvníkům se nabízí umělá pláž, tropický park, plážový volejbal či malajští tanečníci.

Foto: Dana Ehlová

Největším tahákem největšího italského ostrova je téměř jistě největší evropská činná sopka.

Článek

Investor Colin Au chce projektem za 70 miliónů eur nabídnout alternativu k dovoleným v zámoří. Tvrdí, že řada obyvatel například chudého Braniborska, kde se průměrná nezaměstnanost pohybuje okolo 20 procent, si dovolenou v tropech dovolit nemůže. Pro všechny, pro něž je výlet do exotických zemí příliš drahý, je určen park Tropické ostrovy, který vznikl na ploše 66 000 metrů čtverečních v hale dlouhé 360 metrů a široké 210 metrů za rekordních sedm měsíců.

FOTO: REUTERS/Arnd Wiegmann

Německo si pro stavbu vybral náhodou právě kvůli opuštěné hale, kterou zkrachovalý výrobce vzducholodí prodal za 20 miliónů eur. Tropický ostrov 60 kilometrů od Berlína a 100 kilometrů od Drážďan podle něj osloví širokou skupinu návštěvníků. "Mohou sem přijít za vstupné od pěti do 20 eur, což je velmi levné ve srovnání s řádově tisíci eury potřebnými k letu do zámoří," míní Au.

FOTO: REUTERS/Arnd Wiegmann

Roční provozní náklady podle Aua dosahují 30 miliónů eur, minimálně nutný počet návštěvníků ročně činí 1,4 miliónu lidí. Park je otevřen non-stop, zaměstnat má na 800 lidí. Projekt má řadu kritiků, kteří tvrdí, že provoz haly, kde je třeba udržovat konstantní vlhké klima a vysokou teplotu kvůli dovezeným tropickým dřevinám, si na sebe nevydělá. Investor počítá s návštěvností tři milióny lidí ročně. Dnes, první den provozu dopoledne navštívilo park 1500 lidí.

FOTO: ČTK/EPA

"Někteří lidé přijedou v pátek, odjedou v neděli, mohou spát na pláži, což se líbí mnoha rodinám," vysvětlil Au. "Umím si představit, že bych sem přijela na delší dobu. Už není třeba létat na jih," řekla postarší návštěvnice z 80 kilometrů vzdáleného Sprembergu.

FOTO: ČTK/EPA

Podnikatel, který doufá, že park přitáhne nejen Němce, ale i Čechy, Poláky, či dokonce Francouze nebo Brity, právě s takovým přístupem počítá. Provozovatelé Tropických ostrovů spolupracují s místními hotely a tvrdí, že velký zájem je třeba o silvestrovský večer v tropické hale, který pomohl vyprodat hotely v širokém okolí. Au stavbu financuje z vlastních prostředků, využil ale i možnost požádat o investiční podporu spolkovou zemi Braniborsko. Zda ji dostane, se ještě neví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám