Hlavní obsah

Objevil se další záhadný monolit, tentokrát v Rumunsku

Novinky, ČTK, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté co se objevil a následně zase zmizel tajemný monolit na poušti v Utahu, řeší podobnou záležitost také v Rumunsku. Nedaleko zříceniny tvrze Petrodava poblíž města Piatra Neamț se objevil další monolit, který se podobal tomu ze Spojených států. V pondělí záhadně zmizel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Další monolit byl objeven pro změnu v RumunskuVideo: Reuters

 
Článek

Lesklý čtyřmetrový sloup se v Rumunsku objevil ve čtvrtek zničehonic. Připomíná nedávnou záhadu utažského monolitu, který se rovněž objevil neznámo odkud a v pátek také záhadně zmizel.

Rumunské úřady jsou z podivného objevu zmatené, podobně jako ty americké. „Teprve jsme začali zkoumat, odkud monolit pochází,” prozradila britským médiím minulý týden úřednice Roxana Josanuová.

„Monolit se objevil na soukromém pozemku, ale stále netušíme, komu patří,” přiznala Josanuová. Podivný objekt se nachází v chráněné oblasti v blízkosti archeologického naleziště. K tomu, aby někdo podobný monolit na místo postavil, by dotyčný člověk potřeboval patřičné povolení. O žádné ale nikdo nepožádal.

Než stačily úřady situaci vysvětlit, monolit stejně jako v Utahu zmizel. A to "stejně záhadně, jako se objevil", konstatovala rozhlasová stanice Jurnal FM.

Pokud se rumunský tisk o celou záležitost moc nezajímal, sociální sítě to víc než vynahradily. „Ve skutečnosti je to jen staré haraburdí, které tu někdo vyklopil,” vtipkoval jeden z uživatelů Facebooku na účet sloupu, který popsal jako vulgární reprodukci kvádru z Utahu. „Nejsme ani schopni vyrobit správnou kopii,” rozhořčil se Alexandru, zatímco další uživatelé poukazovali na zjevné stopy svarů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tajemný monolit v Utahu brzo našli první nadšenciVideo: Reuters

Není zatím ani jasné, zda se skutečně jednalo o monolit v pravém slova smyslu. Takovým výrazem se označuje sloup či pilíř z jednoho kusu kamene. Označení se však používá i pro jednolité objekty složené z jiných materiálů.

Tříhranný utažský monolit byl složen z hliníku a nejednalo se o jediný kus, ale o tři stěny, které k sobě byly přinýtovány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám