Hlavní obsah

O rodilou Francouzku ve francouzské části Kanady nestojí. Neumí prý francouzsky

To, že se narodíte ve Francii a vystudujete frankofonní univerzitu, ještě neznamená, že umíte francouzsky, alespoň tedy podle kanadských úřadů v provincii Québec. Ty zamítly žádost o trvalý pobyt rodačce z Francie Emilie Duboisové. Osudnou se jí stala jedna kapitola diplomové práce.

Foto: Profimedia.cz

Vlajky Kanady a provincie Québec

Článek

Provincie Québec, ve které se mluví převážně francouzsky, odepřela ženě postavení imigrantky pod záminkou údajně nedostatečné znalosti francouzštiny.

Emilie Duboisová se přistěhovala z Francie do Kanady v roce 2012. Dokončila zde svá studia biologie doktorátem na univerzitě, na které se vyučuje ve francouzštině. Když jí doručili dopis s úředním verdiktem, že její francouzština není dost dobrá, „ustrnula mezi smíchem a nepochopením”.

„Pokud se někdo narodil ve Francii, vystudoval frankofonní univerzitu a vše dělá ve francouzštině, ale přesto ho odmítnou, tak je to nějaký nesmysl,” postěžovala si BBC 31letá Duboisová.

Letos sice úspěšně složila jazykovou zkoušku, ale přesto obdržela zamítavý dopis s poznámkou, že své vzdělání neukončila plně ve francouzštině.

Zhroucený svět

Ve skutečnosti jen jedna z pěti kapitol její diplomové práce o buněčné a molekulární biologii byla napsána anglicky, a to kvůli záměru zveřejnit ji ve vědeckém časopise.

„Vědci takto spolu komunikují, sdílejí znalosti, a to převážně v anglicky psaných publikacích,” vysvětlila Duboisová.

Od obdržení dopisu má pocit, jako by se jí „zhroutil svět na hlavu”. Plánovala se totiž v Québeku usadit, protože se už necítí spjata s Francií. Doufá proto, že ještě verdikt úřadů zvrátí, a to i díky tomu, že se za ni postavila poslankyně provinčního sněmu.

Člen místní vlády, který má na starosti přistěhovalectví, v prohlášení vydaném ve čtvrtek večer uvedl, že se mu rozhodnutí zdá nesmyslné a že požádal imigrační úředníky, aby se na případ znovu podívali.

Québec má zvláštní ujednání o imigraci s kanadskou vládou, které mu zajišťuje značné pravomoci při výběru přistěhovalců. Potenciální imigrant musí obdržet potvrzení, že prošel tímto výběrem v provincii, než může požádat federální úřady o povolení k trvalému pobytu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám